A instàncies del PDeCAT, Barcelona commemorarà el 80è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes i elaborarà un informe sobre les incautacions

Ciurana ple.jpg

El portaveu del Grup Demòcrata, Jaume Ciurana, que ha defensat la proposició que ho reclama i s’ha aprovat avui al Consell Plenari, destaca la necessitat de defensar constantment la llibertat i la democràcia

 

A instàncies del  Grup Municipal del PDeCAT, l’Ajuntament de Barcelona commemorarà el 80è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes i elaborarà un informe sobre les incautacions i ocupacions d’immobles que s’hi van fer després. El portaveu del Grup Demòcrata, Jaume Ciurana, que ha defensat la proposició que ho reclama i s’ha aprovat avui al Consell Plenari, ha destacat la necessitat de defensar constantment la llibertat i la democràcia.

 

Jaume Ciurana ha explicat que aquest mes de gener del 2019 s’escau el vuitantè aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat de Barcelona per la Diagonal, així com també del final de la Guerra d’Espanya del 1936-1939. Just demà, 26 de gener, en farà 80 anys.  A parer de Ciurana, “cal que l’Ajuntament de Barcelona prengui l’acord de commemorar de manera sòlida i important aquesta efemèride que va condicionar la vida de molts conciutadans nostres, avis, pares i també, en part, la nostra, amb la dictadura, la repressió, els exiliats, les incautacions”. Ciurana ha recordat que també, enguany, es commemora el vuitantè aniversari de l’inici de la Segona Guerra Mundial.

 

“Les dues efemèrides mereixen el reconeixement i es faci una commemoració, ressaltant la necessitat de defensar constantment la llibertat i la democràcia, amb reconeixement pels que van lluitar en la foscor dels anys de la dictadura”, ha assenyalat el regidor.

 

Ciurana ha afegit que “cal que la ciutat recordi i promogui el reconeixement d’aquelles persones que arriscaren la seva llibertat i la seva vida en la lluita contra el franquisme”, i ha proposat que es recordi individualment a les víctimes barcelonines dels camps de concentració nazis a través de la instal·lació d’”Stolpersteine”, com s’ha fet a altres ciutat d’Europa.

 

La proposició, ha explicat el portaveu, inclou també un punt que demana que l’Ajuntament elabori un informe sobre les incautacions i ocupacions d’immobles que es van fer després de l’entrada de les tropes franquistes. “Cal que l’Ajuntament tingui una posició activa i fer-ho present a la memòria dels barcelonins d’avui”, ha dit Ciurana, que ha agraït les intervencions de tots els grups.

 

La proposició, transaccionada amb el govern municipal, i que s’ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups municipals, excepte l’abstenció del PP, acorda:

 

  1. Commemorar el vuitantè aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona i del final de la Guerra d’Espanya del 1936-1939 amb diverses iniciatives de caràcter institucional, social i cultural per tal de conscienciar a la ciutadania sobre la necessitat de defensar constantment la Llibertat i la Democràcia.

 

  1. Tematitzar a través de l’impuls de programes de memòria, l’impacte que va tenir la Segona Guerra Mundial a Barcelona. Tant pel que fa a la participació de ciutadans barcelonins en la contesa com a través de la presència nazi a la ciutat.

 

  1. Demanar a l’Ajuntament de Barcelona que promogui el reconeixement de totes aquelles persones que arriscaren la seva llibertat i la seva vida en la lluita contra el franquisme i que es recordin individualment a les víctimes barcelonines dels camps de concentració nazis a través de la instal·lació d’”Stolpersteine”, tal com s’ha fet a altres ciutat d’Europa.

 

  1. Reafirmar Barcelona com a ciutat que vol ser capdavantera en la lluita ferma pels valors de la Llibertat, la Democràcia i els Drets Humans i Cívics, ciutat que condemna i rebutja els règims totalitaris i els seus múltiples crims contra la humanitat i es posiciona enfront les actituds i ideologies que avui en dia tornen a reviure en diversos punts d’Europa i que són hereves espirituals d’aquells règims.

 

  1. Que l’Ajuntament de Barcelona faci un informe sobre les incautacions i ocupacions d’immobles a la ciutat de Barcelona fetes en els dos anys posteriors a l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona el 26 de gener de 1939

 

 

 

Barcelona, 25 de gener de 2019

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: