L’Ajuntament insta l’Estat a tramitar el més ràpid possible la proposta de legalitzar la PREP, el retroviral preventiu que evita els contagis per VIH

La Comissió de Drets Socials ha aprovat una Declaració Institucional, impulsada pel PDeCAT i que ha llegit la regidora Maite Fandos, que han signat el Grup Demòcr.ata, BComú, ERC, PSC, C’s i PP, que, coincidint amb el Dia Mundial de la Lluita contra el Sida, també reclama mantenir la promoció dels coneguts “mètodes barrera” per tal d’evitar el contagi del  VIH i d’altres infeccions de transmissió sexual

 

L’Ajuntament de Barcelona ha instat l’Estat espanyol a tramitar el més ràpid possible la proposta de legalitzar la PREP, el retroviral preventiu que evita els contagis per VIH. La Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports ha aprovat aquest matí una Declaració Institucional, impulsada pel PDeCAT i que ha llegit la regidora Maite Fandos, que han signat el Grup Demòcrata, BComú, ERC, PSC, C’s i PP, que, coincidint amb el Dia Mundial de la Lluita contra el Sida, també reclama mantenir la promoció dels coneguts “mètodes barrera” per tal d’evitar el contagi del  VIH i d’altres infeccions de transmissió sexual

 

En l’exposició de motius el text de la Declaració recull que  l’1 de desembre celebrem el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, Síndrome d’Immunodeficiència adquirida i és causada pel VIH. (Virus d’immunodeficiència humà). El primer cas a l’Estat Espanyol es va descriure el 1981 a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, pocs mesos després que es descobrissin els primers casos als EEUU. En aquell moment no es podia entendre que el virus estava atacant el sistema immunitari dels pacients que presentaven un seguit d’infeccions oportunistes, és a dir, que aprofiten la debilitat del sistema immunitari del pacient per infectar-lo. En aquell moment encara no es parlava de SIDA i no va ser fins dos anys més tard que es va posar nom al virus.

 

Cal dir que el fet d’estar infectat pel virus VIH no implica tenir la SIDA. El VIH ataca el sistema immunitari i deixa el cos debilitat i vulnerable a tot tipus d’infeccions oportunistes. Les persones infectades pel VIH poden desenvolupar la SIDA un cop el sistema immunitari ja està greument afectat. És important destacar que, un cop s’ha infectat pel VIH, poden passar mesos fins que el sistema immunitari respongui i, per tant, durant aquest període no s’experimenta cap símptoma tot i que, evidentment, es pot infectar a d’altres persones. Per aquest motiu, en aquest període es poden produir molts contagis.

 

Cada dia apareixen nous contagis, aproximadament unes 10 persones al dia a l’Estat Espanyol. A la ciutat de Barcelona, per exemple, l’any 2017 es van detectar 374 nous casos de VIH, dels quals el 94,1% (352) residien a la ciutat, un augment del 4% respecte l’any 2016. El 88,6% (311) dels quals eren homes, de 32 anys de mitjana. Tant en homes com en dones, la via de contagi majoritària són les relacions sexuals.

 

Amb l’administració del nou retroviral preventiu PREP, però, podríem evitar aquests contagis. La PREP és un retroviral preexpositiu, és a dir, s’administra abans que la persona estigui en contacte amb el virus VIH. Té una efectivitat de gairebé el 100% per evitar la transmissió del VIH en les persones que en fan ús de manera consistent, és a dir que la prenen cada dia. La major diferència amb la PEP (profilaxi postexposició) -en què l’administració de  retrovirals preventius és post exposició al VIH-, és que en aquest segon cas cal tenir consciència que s’ha estat en contacte amb el virus.

 

En aquest sentit, és important destacar que l’any 2016, de les 6.348 persones infectades pel VIH residents a Barcelona, el 23,3% no eren coneixedores que n’estaven. Per això, el lema del Dia Mundial de la Sida d’aquest any –“Coneix el teu estat”- anima a tothom a conèixer el seu estat serològic (ONUSIDA).

 

El Doctor Bonaventura Clotet, un dels majors experts mundials en la lluita contra el VIH, demana l’aprovació de la PREP, amb l’objectiu d’aconseguir al contagi zero mentre es continua, això sí, treballant en una cura definitiva per a la SIDA perquè, encara ara, més d’un milió de persones moren cada any al món a causa de la SIDA. I moltes de les persones infectades, tot i poder aconseguir una bona qualitat de vida gràcies als antirretrovirals, pateixen aquesta malaltia de manera crònica, ja que amb el tractament poden inhibir el virus, però quan aquest tractament s’interrompé, el virus torna a aparèixer i ataca, de nou, al sistema immunitari.

 

La PREP està especialment indicada per a persones sexualment actives que pertanyen als grups de població més exposats al VIH: homes gais, bisexuals, altres homes que tenen sexe amb homes i dones transsexuals. Aquest medicament s’ha de subministrar amb control mèdic i controls de seguiment, tot i que no presenta efectes secundaris greus. Actualment no està autoritzada la venda d’aquest medicament a l’Estat Espanyol.

 

És molt important recalcar, però, que subministrar la PREP en cap cas significa deixar de potenciar els coneguts “mètodes barrera”, per tal d’evitar el contagi del virus VIH i d’altres infeccions de transmissió sexual (ITS).

 

El Congrés dels Diputats ha aprovat recentment per unanimitat incorporar el PREP al sistema públic. Aquest fet voldria dir legalitzar el medicament i a més desenvolupar els protocols sanitaris pertinents per la seva administració dins del sistema sanitari. En aquests moments les persones que l’estan prenent el PREP el compren a d’altres països, i cal recordar que importar medicaments no autoritzats a Espanya és delicte.

 

Per tot plegat, i en la seva part dispositiva, la Declaració Institucional, acorda que l’Ajuntament de Barcelona:

 

1)  Donar tot el suport institucional a totes les iniciatives que, en el marc de la lluita contra el VIH, es facin a la ciutat de Barcelona.

 

2)  Reconèixer la tasca de donar a conèixer aquelles iniciatives sensibilitzadores amb el retroviral preventiu PREP que, com el centre BCN Checkpoint, informen i assessoren sobre aquest medicament i en aquests moments donen cobertura a totes les persones que l’estan prenent.

 

3)  Informar als Consells de Salut del districte sobre l’estratègia de la Salut sexual reproductiva de la ciutat de Barcelona en matèria de prevenció, detecció i sensibilització del virus VIH, tant per evitar el contagi com per detectar quines persones han estat en contacte amb el virus i no en són coneixedores.

 

4)  Demanar al Govern municipal que insti l’Estat a trametre el més ràpid possible la proposta aprovada per unanimitat de legalitzar la PREP a l’Estat Espanyol.

 

 

Barcelona, 11 de desembre de 2018

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: