L’Ajuntament exigeix la retirada de les acusacions contra els presos polítics i la seva posada en llibertat immediata, i el retorn dels exiliats

WhatsApp Image 2018-11-23 at 10.28.38

El Consell Plenari de l’Ajuntament ha aprovat una Declaració Institucional, impulsada pel Grup del PDeCAT, que també denuncia la manca de separació de poders a l’Estat espanyol i la manipulació de la realitat, i dóna suport i solidaritat a tots aquells i aquelles que avui pateixen la seva repressió

El Grup Municipal del PDeCAT a Barcelona, que presideix Xavier Trias, ha impulsat l’aprovació avui d’una Declaració Institucional de l’Ajuntament, amb la signatura dels grups municipals de PDeCAT, BComú, ERC, CUP i els dos regidors no adscrits i que ha llegit el portaveu Jaume Ciurana, que exigeix la retirada de les acusacions contra els presos polítics i la seva posada en llibertat immediata, i el retorn dels exiliats. El Consell Plenari de l’Ajuntament ha aprovat una Declaració Institucional, que també denuncia la manca de separació de poders a l’Estat espanyol i la manipulació de la realitat, i dóna suport i solidaritat a tots aquells i aquelles que avui pateixen la seva repressió.

La Declaració, en el seu text exposa:

 

L’1 d’octubre de 2017 Catalunya va votar en Referèndum sobre el seu futur polític. Tot i els innombrables impediments polítics, jurídics i la violència exercida pels cossos de seguretat, més de dos milions de persones, en un acte de dignitat, van poder exercir el seu vot, de forma clarament majoritària a favor de la creació d’un nou Estat. El dret a decidir, reconegut per a tots els pobles del món en els Tractats Internacionals, es va imposar davant un Estat repressor i actuant amb fets antidemocràtics.

El 3 d’octubre de 2017, de forma massiva, la societat catalana va sortir al carrer per rebutjar la repressió i la violència policial i reclamar, sempre amb actitud cívica i pacífica, el dret a decidir. La resposta de l’Estat espanyol, però, sempre ha estat la mateixa: negar qualsevol iniciativa democràtica i no oferir cap mena de diàleg ni proposta política. S’ha optat per intentar resoldre el conflicte polític per la via de la repressió i dels tribunals de justícia. 

Fa més d’un any que es van empresonar els presidents d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, i al cap d’uns dies els representants del Govern de Catalunya, el vicepresident Oriol Junqueras, i els consellers Raül Romeva, Jordi Turull, Quim Forn, Josep Rull, Dolors Bassa, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Fa més d’un any que el president Carles Puigdemont, els consellers Toni Comín, Lluís Puig, Clara Ponsatí i Meritxell Serret viuen a l’exili lluny de Catalunya. Decisió que també van haver de prendre les diputades Marta Rovira i Anna Gabriel.

Després d’un any de presó preventiva, totalment injustificada i injusta, el passat 2 de novembre de 2018 es van donar a conèixer les peticions de penes que demana la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat per a tots els acusats per dur a terme l’organització de l’1-O, en el judici que començarà el proper mes de gener.

Aquestes peticions de presó desorbitades, sota els delictes de rebel·lió, sedició i malversació, parteixen d’un relat d’acusació totalment fals respecte al que va succeir aquells dies, on l’única violència que es va poder veure va ser la que van practicar els cossos de seguretat espanyols contra persones que únicament volien exercir el dret a vot.

Atès que la ciutadania ha expressat de forma reiterada i pacífica al carrer i a les urnes la voluntat de decidir el futur polític de Catalunya.

Atès que la resposta per part del Govern espanyol sempre ha estat la por, els cops de porra, i la presó dels nostres representants polítics i, en definitiva, la instrumentalització de la justícia per donar resposta al que és un conflicte polític. 

Atès que el nou executiu espanyol també ha estat incapaç de buscar una sortida política a la situació catalana. 

Atès que les peticions de presó i multes per part de la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat reflecteixen un caràcter venjatiu, de càstig i d’escarment contra aquells que defensen unes idees polítiques diferents a les dels que proclamen la ‘unidad de España’.

Atès que sempre estarem al costat de la defensa dels drets civils i democràtics i per donar veu a la ciutadania i als processos que ho facin possible, perquè posar urnes i expressar-se democràticament no constitueix cap tipus de delicte. 

En la seva part dispositiva, la Declaració Institucional, estableix que el Consell Plenari de l’Ajuntament de Barcelona acorda:

PRIMER.- Rebutjar rotundament les peticions de presó que demana la Fiscalia i Advocacia de l’Estat als nostres representants polítics i socials per haver permès el referèndum de l’1 d’octubre de 2017. 

SEGON.- Exigir la retirada de les acusacions relatives a uns fets inexistents i d’un relat inventat que té com a únic objectiu el càstig i l’escarment.

TERCER.- Denunciar la manca de separació de poders a l’Estat espanyol i la manipulació de la realitat, per crear un relat que es basa en la violència que no va existir mai en tots els actes i manifestacions cíviques i pacífiques dels catalans.

QUART.- Exigir la llibertat immediata i incondicional dels presos i preses polítiques i el retorn de les persones exiliades.

CINQUÈ.- Donar suport i solidaritat a tots aquells i aquelles que avui pateixen la repressió per part de l’Estat, i a totes les famílies, amics i amigues dels presos i preses polítics i persones exiliades. 

SISÈ.- Donar trasllat d’aquesta moció als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, al govern de la Generalitat, als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats, als grups parlamentaris del Parlament Europeu i a l’Oficina de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans (ACNUDH). També a l’ACM i a l’AMI.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: