L’Ajuntament denuncia l’actuació insòlita i incomprensible del Tribunal Suprem pel canvi de criteri sobre les hipoteques i exigeix la dimissió de Lesmes i Díaz Picazo

La Comissió de Presidència ha aprovat una Declaració Institucional, impulsada pel PDeCAT i que ha llegit el regidor Jordi Martí, que han signat el Grup Demòcrata, BComú, ERC, la CUP i els regidors no adscrits, que també reclama que es procedeixi de forma immediata a una profunda reforma del Poder Judicial a l’Estat Espanyol

 

L’Ajuntament de Barcelona ha denunciat l’actuació insòlita i incomprensible del Tribunal Suprem pel canvi de criteri sobre la sentència de les hipoteques i ha exigit la dimissió de Carlos Lesmes i Luís Díez Picazo, President del Tribunal Suprem i President de la Sala del Contenciós Administratiu de mateix tribunal, respectivament. La Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació, Seguretat i Prevenció ha aprovat una Declaració Institucional, impulsada pel PDeCAT i que ha llegit el regidor Jordi Martí, que han signat el Grup Demòcrata, BComú, ERC, la CUP i els regidors no adscrits, que també reclama que es procedeixi de forma immediata a una profunda reforma del Poder Judicial a l’Estat Espanyol.

 

En l’exposició de motius el text de la Declaració recull que el passat 16 d’octubre la Secció Segona de la Sala Tercera del Tribunal Suprem (Sala del Contenciós administratiu) va emetre una primera sentència que va modificar la seva pròpia jurisprudència en referència al pagament de l’Impost d’Actes Jurídics Documentats (AJD) que fins aleshores abonava el client per determinar que l’esmentat impost havia de ser assumit per les entitats financeres. El comunicat efectuat pel Tribunal Suprem en data 18 d’octubre en referència a aquesta sentència va provocar l’enfonsament del sector financer a la Borsa atès que no quedava clar si aquesta nova jurisprudència tindria o no efectes retroactius.

 

Tan sols un dia després, i de forma insòlita, el Tribunal Suprem va suspendre els efectes de les esmentades sentències, argumentant la “gran repercussió econòmica i social” que el canvi jurisprudencial provocava, ajornant la decisió fins el dia 5 de novembre i convocant una reunió plenària dels magistrats del contenciós administratiu per tal de determinar si es confirmava o revocava el canvi jurisprudencial.

 

La solució adoptada, per un marge molt estret dels seus membres (15 a 13) i sense l’assistència de tots els magistrats, va revocar el nou criteri jurisprudencial emès, confirmant l’antiga doctrina d’aquell Tribunal, creant un enorme desconcert entre la ciutadania, quedant en entredit la independència judicial i generant una enorme polèmica al voltant de quins havien de ser els límits de l’actuació judicial.

 

Per tot plegat, i en la seva part dispositiva, la Declaració Institucional, acorda que l’Ajuntament de Barcelona:

 

PRIMER.-  Denuncia l’actuació insòlita i incomprensible del Tribunal Suprem, en aquest cas sobre la inaudita actuació i canvi de criteri en referència a les sentències que ha emès el passat dia 5 de novembre la Sala de lo Contencioso-administrativo del Tribunal Suprem sobre qui és el responsable de pagar l’impost sobre actes jurídics documentats en referència a les hipoteques. Actuació que ve a sumar-se a altres que aquest alt tribunal ha dut a terme durant l’últim any en diversos casos que han causat gran polèmica i malestar en la societat.

 

SEGON.- Exigeix la dimissió del Sr. Carlos Lesmes i Serrano, President del Tribunal Suprem i del President de la Sala del Contenciós Administratiu de l’esmentat Tribunal, Sr. Luís Díez Picazo per l’anòmala actuació en aquest afer i perquè amb la seva actuació han deixat en entredit, una vegada més, la independència del Poder Judicial a l’Estat Espanyol.

 

TERCER.- Demana que es procedeixi de forma immediata a una profunda reforma del Poder Judicial a l’Estat Espanyol i, en concret, del procés d’elecció dels membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), donant compliment a les 11 recomanacions efectuades pel Grup d’Estats contra la corrupció del Consell d’Europa (Greco) que el gener de 2018 ja va advertir que l’Estat espanyol no havia donat compliment a cap de les 11 recomanacions efectuades, només 7 de manera parcial.

 

 

Barcelona, 14 de novembre de 2018

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: