Neus Munté lamenta els obstacles que el Govern Colau posa al ‘sharing’ de bicis i motos i proposa regular-lo per ordenança i obrir un debat entre el sector, experts i ciutadania

DEF1CAFB-1660-4389-8641-998D04AC981AL’alcaldable del PDeCAT anuncia el vot en contra del PDeCAT a la nova taxa sobre bicicletes i motos compartides que l’executiu municipal defensarà demà a la Comissió d’Economia i Hisenda i presenta un seguit de propostes per a la millora de la implantació d’aquest servei a Barcelona

 

La candidata del PDeCAT a l’alcaldia de Barcelona ha lamentat avui els obstacles que el Govern d’Ada Colau posa al ‘sharing’ de bicis i motos i proposa regular-lo per ordenança i obrir un debat entre el sector, experts i ciutadania. Neus Munté ha anunciat el vot en contra del PDeCAT a la nova taxa sobre bicicletes i motos compartides que l’executiu municipal defensarà demà a la Comissió d’Economia i Hisenda, i ha presentat un seguit de propostes per a la millora de la implantació d’aquest servei a Barcelona.

 

Aquest matí la candidata del PDeCAT a l’alcaldia de Barcelona, Neus Munté, acompanyada del portaveu del Grup Municipal Demòcrata, Jaume Ciurana, i de la regidora de Mobilitat de la formació, Francina Vila, han ofert una roda de premsa per a presentar les iniciatives que el Grup Demòcrata presentarà a les comissions de plenari que se celebraran demà i dimecres i per comentar altres punts de les mateixes, com la modificació parcial d’ordenances fiscals, que inclou una nova taxa d’ocupació de la via pública pels negocis de ‘sharing’ (compartir) bicis i motos a Barcelona, i que s’ha de debatre a la Comissió d’Economia i Hisenda de demà a la tarda.

 

Segons Munté, abordar la mobilitat és un dels principals reptes de les grans ciutats, i ha destacat que “en parlar de mobilitat és important tenir en compte els principis de sostenibilitat, eficiència i harmonia entre els diferents modes de transport”. “Els avenços tecnològics obren la porta a moltes oportunitats i a impulsar polítiques innovadores a favor d’una millor mobilitat”, ha dit Munté, que en aquest sentit exposa que “un fenomen emergent a totes les ciutat és l’oferta del vehicle compartit, cotxe, però sobretot, motos i bicis. En els darrers anys, mesos, hi ha hagut una eclosió d’aquest nou tipus de transport, i que es coneix com a ‘sharing’”.

L’alcaldable del PDeCAT ha afirmat que “si verdaderament apostem per una mobilitat més sostenible, hem d’aprofitar aquest fenomen i posar-lo al servei de l’interès general i de les necessitats de mobilitat de la ciutadania”. Munté ha lamentat que tot i aquesta nova realitat, “el govern municipal no ha fet cap pas per liderar, regular o promoure aquest tipus de mitjà de transport”, com si han fet altres ciutats com Milà, Roma, Londres o Madrid, en una aposta clara pel que serà el futur de la mobilitat a les grans ciutats.

La candidata del PDeCAT a Barcelona ha denunciat que “el govern no ha fet res durant 4 anys i ara, a sis mesos d’acabar-se el mandat, anuncia que, per la porta del darrera, és a dir, sense permetre el debat polític i social, vol crear una nova taxa sobre l’activitat del ‘sharing’ de motos i bicis, i regular per decret l’activitat d’aquest sector”.

 

En aquest sentit, Neus Munté ha exigit abordar un debat sobre el model de ‘sharing’ que “volem per la nostra ciutat. Un debat serè i aprofundit sobre com articular una oportunitat per millorar la mobilitat de Barcelona i per millorar la resposta a les necessitats de les persones que cada dia es mouen per Barcelona”.

Munté ha defensat la importància de crear una aliança, en el marc del Pacte per la Mobilitat, buscant l’acord i el consens “tant del sector, com dels veïns i veïnes actius en l’àmbit de la Mobilitat i els usuaris del ‘sharing’, per definir entre tots un marc normatiu que sigui beneficiós per a la ciutat”. “El sharing afavoreix que hi hagi menys ocupació de l’espai públic (amb menys motos, mateixos viatges) i una renovació de flotes elèctriques no contaminants. Barcelona té un parc aproximat de 300.000 motos, si totes fossin elèctriques és evident que hi hauria menys emissions i el ‘sharing’ afavoreix aquest canvi”, ha destacat.

 

Finalment, Neus Munté ha presentat el seguit de mesures que proposa el PDeCAT per a una millor implantació del ‘sharing’ a Barcelona:

 

–       La regulació per ordenança del ‘sharing’, que doni seguretat jurídica a qui ha de fer complir la norma i als operadors.

–       El previ debat sobre el model que es vol per a Barcelona amb el sector, els experts i la ciutadania.

 

–       La creació d’una taxa d’ocupació de la via pública que respongui a l’espai que ocupen els vehicles i al model definit en l’ordenança.

 

–       El foment d’aquest tipus de transport ja que afavoreix una mobilitat sostenible i sense emissions.

–       La signatura d’un conveni amb els operadors per tenir accés a la informació que tenen sobre com es mouen els barcelonins i les barcelonines. Amb aquesta informació es poden millorar les polítiques de mobilitat de la ciutat.

 

–       L’extensió de l’oferta a tot el territori, especialment als barris menys ben comunicats i amb menys transport públic.

–       La no limitació de llicències que planteja el govern, sinó la previsió d’un creixement esglaonat que permeti donar una bona oferta a la ciutadania.

 

–       La limitació de la velocitat, per afavorir la seguretat viària.

–       L’elaboració d’un codi de bones pràctiques amb els sector.

–       L’establiment de requisits per a unes bones condicions laborals dels treballadors d’aquestes empreses.

 

 

 

Barcelona, 12 de novembre de 2018

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: