Neus Munté proposa evitar desqualificar l’habitatge de protecció oficial als 20 anys, i ampliar a tota l’àrea metropolitana la reserva del 30% d’HPO i el tanteig i retracte

DoGTCCTWkAE5G1Q

El Grup del PDeCAT donarà suport a les MPGM del Govern Colau després d’acordar incorporar mesures de flexibilitat, incentivació, agilització i transparència que milloren i faran més efectives aquestes modificacions

 

La candidata del PDeCAT a l’alcaldia de Barcelona, Neus Munté, ha instat avui que el Govern de la Generalitat revisi els terminis de desqualificació automàtica o voluntària per tal que els habitatges amb qualificació de protecció social (HPO) no perdin aquesta qualificació i passin al mercat lliure en 20 anys; i també ha proposat estendre i ampliar al conjunt de l’àrea metropolitana les propostes que aplicarà Barcelona sobre reserva del 30% de les noves promocions per a HPO i el dret de Tanteig i retracte. El Grup del PDeCAT donarà suport a les MPGM del Govern Colau hagi després  d’acordar incorporar mesures de flexibilitat, incentivació, agilització i transparència que milloren i faran més efectives aquestes modificacions.

El president del Grup Municipal del PDeCAT a l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, acompanyat de la candidata del PDeCAT a l’alcaldia, Neus Munté, i del regidor responsable d’Urbanisme del Grup, Jordi Martí, han ofert una roda de premsa per presentar dues propostes per augmentar el parc d’habitatge públic de lloguer assequible social  i anunciar el vot favorable del grup del PDeCAT demà al plenari a les Modificacions del Pla General Metropolità (MPGM) per destinar el 30% de nova construcció a HPO i ampliar el dret de tanteig i retracte a tota la ciutat.

El president del grup, Xavier Trias, ha explicat que el problema de l’accés a un habitatge digne i assequible és el principal problema que pateixen els barcelonins i una bona part dels ciutadans d’aquest país. Davant aquesta situació, Trias ha afirmat que des del PDeCAT “estem compromesos amb l’impuls de mesures orientades a crear i consolidar un parc públic d’habitatges de lloguer assequible i social”. El president del grup ha assenyalat que “venim d’una situació històrica on l’Ajuntament s’ha venut sòl públic desaprofitant l’oportunitat de disposar d’un parc públic d’habitatges de lloguer assequible i social”, i ha afegit que en el seu mandat es va iniciar un canvi de paradigma, deixant de vendre sòl públic i impulsant mesures per disposar d’habitatges públics de lloguer social i assequible, mitjançant la concessió d’un paquet d’aparcaments municipals, que finalment va suposar una inversió per habitatge de 200 milions d’euros.

“El govern Colau ha aprofitat aquesta operació i gràcies a aquella decisió política, bona part dels habitatges de protecció que s’han posat al mercat aquest mandat són el fruit d’aquella operació”, ha dit. Trias ha insistit en que la política d’habitatge “ha de fonamentar-se en un ampli acord polític i social, de llarg abast, basada en la col·laboració del sector públic i el privat, i de dimensió metropolitana”. També ha recordat que l’actual govern ha comptat amb el suport del PDeCAT per la promoció de polítiques de foment de l’habitatge públic de lloguer assequible. “Vam donar suport al Pla pel Dret a l’Habitatge 2016- 2025, un acord important, però el govern, de tant en tant, ens desorienta, i no es diu res, com per exemple quan ha impulsa l’obligació de reserva del 30% per habitatge de protecció”.

“Després de molta feina,  i també de superar la mandra del govern per arribar a acords, diem que hem arribat a un acord amb el govern Colau, i amb les entitats impulsores, per a l’obtenció d’habitatge de protecció pública al sòl urbà consolidat de la ciutat de Barcelona, i la MPGM per a la delimitació d’una Àrea de tanteig i retracte a tota la ciutat”, ha explicat Xavier Trias.

El regidor responsable d’Urbanisme del Grup, Jordi Martí, ha explicat els detalls de l’acord. “El govern municipal va presentar els textos de les dues MPGM sense dialogar ni consensuar-los amb el sector; també tenim preocupació perquè, com s’ha vist en les dues sessions de la Comissió no Permanent d’Estudi sobre les diferents solucions normatives i urbanístiques en matèria d’Habitatge, hi ha encara dubtes; però hem arribat a un acord per responsabilitat,  perquè no podem esperar més davant la necessitat de sumar noves iniciatives per donar resposta a les necessitats d’habitatge de lloguer assequible i social”, ha dit Martí. El regidor del PDeCAT ha explicat que s’ha acordat amb el govern 4 propostes que fan possible el vot a favor del PDeCAT a la MPGM del 30% d’HPO. Les mesures acordades, i que tenen el capteniment positiu dels grups promotors, “milloren i faran més efectives aquestes MPGM”,  són:

MESURES DE FLEXIBILITAT:

Per atendre a la complexitat i múltiples situacions que es poden esdevenir, i per a garantir el màxim grau d’efectivitats de l’objectiu mateix de la MPGM, calia introduir flexibilitat en la mesura. En aquest sentit s’acorda introduir mitjançant la figura de planejament derivat o una de major simplicitat – encara pendent de determinar -, la possibilitat de traslladar l’acompliment del 30% d’HPO en un indret ubicat al mateix barri o entorn proper.

MESURES D’INCENTIVACIÓ:

Així mateix, i en el mateix sentit de l’anterior mesura, hem acordat que els Serveis Tècnics de l’Ajuntament inicïin de forma immediata l’elaboració d’una proposta de MPGM que permeti augmentar la densitat d’habitatges – en aquelles claus urbanístiques residencials que estan regulades per aquest paràmetre -, en aquelles actuacions que entrin dins l’àmbit d’aplicació de la MPGM.

MESURES D’AGILITZACIÓ:

Hem obtingut el compromís per part del Govern Colau, que es reforçaran els Serveis Tècnics d’Urbanisme amb la contractació de tècnics superiors, -en especial atenció als districtes de Eixample, Ciutat Vella i sant Martí -, amb l’objectiu de garantir en breu l’acompliment del termini màxim de 3 mesos que estableix la Llei en l’atorgament de Llicències d’Obra Major a tota la ciutat.

MESURES DE TRANSPARÈNCIA:

En Urbanisme és cabdal, per a ser just entre altres, que sigui transparent. L’Administració ha de garantir en tot moment la transparència i accessibilitat a la informació. En aquest sentit hem acordat amb el govern, que en el termini de 6 mesos com a màxim, es posi a disposició de la ciutadania la cartografia i mapificació de les parcel•les cadastrals susceptibles d’entrar dins l’àmbit de l’esmentada MPGM.

Per la seva banda, la candidata a l’alcaldia, Neus Munté, que també ha remarcat  que aquestes mesures milloren les MPGM, ha afegit que des del PDeCAT es vol impulsar dues mesures “importants i estratègiques”.

La primera proposta fa referència a la desqualificació de l’Habitatge de Protecció Oficial (HPO). “Després dels darrers tres anys, i dels més de 30 anys de governs d’esquerres a la ciutat, veiem que la política d’habitatge a la ciutat, ha estat, equivocada. Cal fer un nou pas per no perdre habitatge de protecció oficial a la ciutat”, ha dit Munté, que ha proposat instar al govern de la Generalitat “a revisar els terminis de desqualificació automàtica o voluntària per tal que els habitatges amb qualificació d’HPO que hi ha en l’actualitat, no perdin aquesta qualificació. No pot ser que passats 10-20 o 30 anys, els habitatges amb qualificació HPO puguin quedar desqualificats automàticament i passin a mercat lliure”. “Instem doncs, i ens posem a liderar l’assoliment de les majories polítiques necessàries per tal que aquest canvi normatiu i de criteris pugui ser efectiu el més aviat possible. La ciutat de Barcelona no es pot permetre el luxe de perdre qualificacions d’HPO”, ha dit l’alcaldable.

Munté ha lamentat que el govern de la ciutat “hagi dimitit de governar, fins i tot en l’àmbit ‘estrella’ amb el que es presentà a les eleccions; i també  en l’àmbit metropolità”. La candidata ha emplaçat l’alcaldessa Colau “a que aprofiti els darrers mesos del seu mandat, també com a Presidenta de l’AMB, perquè treballi per assolir acords metropolitans en l’àmbit de les polítiques per a incrementar el parc d’habitatge assequible”. Neus Munté ha anunciat que als propers plenaris d’octubre, el PDeCAT proposarà al govern municipal i al govern metropolità (AMB), presidits ambdós per Ada Colau, que impulsin els canvis normatius urbanístics en l’àmbit metropolità per fer possible el 30% d’HPO i el Tanteig i retracte més enllà de la ciutat de Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: