L’Ajuntament reclama, amb l’impuls del PDeCAT, protecció als refugiats que fugen per motiu de condició sexual i que podrien patir doble discriminació als països d’acollida

El Consell Plenari de l’Ajuntament ha aprovat una Declaració Institucional que expressa també la voluntat de Barcelona d’acollir a persones refugiades, condemna l’onada de racisme i xenofòbia que actualment està afectant a diversos estats de la Unió Europea, i reclama una nova política d’asil i refugi que doni resposta a l’emergència humanitària existent

 

El Grup Municipal del PDeCAT a l’Ajuntament, que presideix Xavier Trias, ha impulsat l’aprovació d’una Declaració Institucional,  ambla signatura de tots els grups municipals i que ha llegit la regidora Francina Vila, que reclama una nova política que protegeixi a les persones refugiades que fugen dels seus països per motiu de la seva condició sexual i que poden ser susceptibles d’una doble discriminació al país d’acollida. El Consell Plenari de l’Ajuntament ha aprovat una iniciativa que expressa també la voluntat de Barcelona d’acollir a persones refugiades, condemna l’onada de racisme i xenofòbia que actualment està afectant a diversos estats de la Unió Europea, i reclama una nova política d’asil i refugi que doni resposta a l’emergència humanitària existent.

 

Segons dades d’ACNUR, cada minut, 31 persones han de fugir de la seva llar, això demostra que per cinquè any consecutiu, de manera alarmant, augmenten les persones que han de marxar del seu país ja sigui per motius relacionats amb el canvi climàtic, motius bèl·lics o per violacions massives dels drets humans. Els governs europeus es troben davant el major repte humanitari des de la Segona Guerra Mundial i aquests no estan donant les respostes necessàries ni compleixen els acords als que s’ha arribat a la Convenció de Ginebra.

 

Malauradament, el mar Mediterrani ha esdevingut un negre escenari on cada any perden la vida milers de persones migrades i refugiades. La principal porta d’entrada a Europa ha esdevingut un malson per aquelles persones que han hagut de fugir del seu país d’origen i que on des del 2014 han mort més de 14.000 persones.  Les darreres setmanes hem viscut moments més mediàtics on centenars de persones a bord de l’Aquarius es trobaven a la deriva i la ribera europea del Mediterrani restava impassible davant aquesta emergència humanitària.  És per això que és urgent una nova política d’asil i refugi que comporti la implicació de tots els estats europeus i que doni resposta a l’emergència humanitària existent, així com la implementació efectiva dels acords que s’arribin.

 

Preocupant és també l’onada de racisme i xenofòbia que s’està vivint a molts estats europeus i on Barcelona vol reivindicar-se com una ciutat intercultural, oberta, solidaria, acollidora, que es reconeix plural i respectuosa vers els drets humans, on la xenofòbia i el racisme no hi tenen cabuda. A aquesta dramàtica situació s’afegeix la doble vulnerabilitat que pateixen les persones refugiades LGTBI, persones que en moltes ocasions han estat perseguides en el seu país d’origen per la seva condició sexual, arribant a patir presó i maltractaments físics.

Enguany, la setmana de l’orgull gai se celebrarà del 23 al 30 de juny es centrarà en una campanya de suport als refugiats LGBTI.

 

És per tot plegat, d’acord amb el que estableixen els articles 60.6, 65, 73.5 i 101.1 del reglament Orgànic de l’Ajuntament de Barcelona, el Consell Plenari de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat la següent:

 

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL

 

PRIMER.- Expressar, una vegada més, la voluntat de Barcelona d’acollir a persones refugiades.

 

SEGON.- Denunciar l’incompliment del Conveni de Ginebra pels governs europeus, i exigir el compliment de les quotes de reubicació i reassentament acordades pels Estats membres de la Unió Europea.

 

TERCER. Condemnar l’onada de racisme i xenofòbia que actualment està afectant a diversos estats de la Unió Europea.

 

QUART.- Reclamar una nova política d’asil i refugi que doni resposta a l’emergència humanitària existent.

 

CINQUÈ.- Exigir una nova política que protegeixi a les persones refugiades que fugen dels seus països per motiu de la seva condició sexual i que poden ser susceptibles d’una doble discriminació al país d’acollida.

 

SISÈ.- Reclamar que es possibiliti la participació de la Generalitat de Catalunya i dels ajuntaments en les polítiques d’asil i refugi.

 

SETÉ – Reivindicar la tasca feta des de l’ajuntament al llarg dels anys a favor dels drets de les persones refugiades i de la població que pateix un conflicte bèl·lic, així com la feina contra la xenofòbia i el racisme, que han fet de Barcelona com una ciutat intercultural, oberta, solidaria, acollidora i respectuosa vers els drets humans, on la xenofòbia i el racisme no tenen cabuda.

 

 

 

Barcelona, 29 de juny de 2018

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: