L’Ajuntament de Barcelona, a proposta del PDeCAT, qualifica d’injusta la presó preventiva pels polítics catalans, i n’exigeixi el seu alliberament immediat

La Comissió de Presidència del consistori ha aprovat, amb el suport dels Grups del PDeCAT, ERC, BComú i la CUP, una Declaració Institucional que condemna l’existència en l’actualitat de presos polítics a l’Estat espanyol

El Grup Municipal del PDeCAT a l’Ajuntament, que presideix Xavier Trias, ha impulsat l’aprovació d’una Declaració Institucional,  que qualifica d’injusta la presó preventiva pels polítics catalans, i n’exigeixi el seu alliberament immediat. La Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat i Prevenció ha aprovat, amb el suport dels grups del PDeCAT, ERC, BComú i la CUP, un text que condemna l’existència en l’actualitat de presos polítics a l’Estat espanyol.

En la seva exposició de motius, la Declaració Institucional, que ha llegit el portaveu del Grup del PDeCAT, Jaume Ciurana, argumenta que la interlocutòria del Tribunal Suprem de data 23 de Marzo de 2018 processa per la presumpte comissió d’un delicte de rebel·lió al President de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont i Casamajó, al Vicepresident de la Generalitat de Catalunya Oriol Junqueras i Vies, als consellers de la Generalitat de Catalunya Jordi Turull i NegreRaül Romeva i RuedaAntonio Comín i OliveresJosep Rull i AndreuDolors Bassa i CollClara Ponsatí i Obiols,  Joaquim Forn i Chiarello, al President de l’Assemblea Nacional de Catalunya Jordi Sánchez Picanyol, al President d’Òmnium Cultural Jordi Cuixart Navarro, a la Presidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell i Lluís i a la Secretària General d’Esquerra Republicana Marta Rovira i Vergés. Alhora, processa per la presumpte comissió d’un delicte de malversació de fons públics al President de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont i Casamajó, al Vicepresident de la Generalitat de Catalunya Oriol Junqueras i Vies, als consellers de la Generalitat de Catalunya Jordi Turull i NegreRaül Romeva i RuedaAntonio Comín i OliveresJosep Rull i AndreuDolors Bassa i CollClara Ponsatí i Obiols,  Joaquim Forn i Chiarello.

 

Les penes privatives de llibertat pel delicte de rebel·lió són de quinze a vint-i-cinc anys en el cas del paràgraf primer de l’article 473 del Codi Penal, i de vint-i-cinc a trenta anys de presó si s’aplica el paràgraf segon. Pel que fa al  delicte de malversació de fons públics, les penes van de dos a sis anys si és el cas de paràgraf primer de l’article 432 del Codi Penal, o de quatre a vuit si és el tercer. Tots els acusats per delicte de rebel·lió, menys els exiliats President Carles Puigdemont, i consellers Antoni Comin i Clara Ponsatí, romanen en situació de presó preventiva. És palmari i evident doncs que, dels tres delictes pels que processa la interlocutòria de 23 de Març de 2018 del Tribunal Suprem, (rebel·lió, desobediència i malversació de fons públics), el que ha provocat que romangui la situació de privació preventiva de llibertat durant més de set mesos és el de rebel·lió i això ho explica el fet que processats pels delictes de malversació de fons públics, i al mateix temps per desobediència, cas del consellers Carles Mundó, Meritxell Serret, Santiago Vila i Meritxell Borràs, al igual que els únicament processats per la pròpia desobediència, estiguin en situació de llibertat provisional.

 

Respecte del delicte de rebel·lió, gran part de la doctrina penal (Catedràtic Joan Queralt) i constitucional (catedràtic Javier Pérez Royo), així com fiscals i magistrats emèrits del propi Tribunal Suprem com José Antonio Martín Pallín, han sostingut que no es dona l’element de la violència que el tipus penal contemplat en l’article 472 del Codi Penal exigeix. El diputat a Corts que va promoure la introducció de l’element de la violència en la reforma del Codi Penal de l’any 1995, Diego López Garrido, ha afirmat amb rotunditat i claredat meridiana, que l’esperit d’aquella esmena al tràmit parlamentari estava únicament pensat per episodis de clara i manifesta utilització de la violència, tals com el cop d’estat del 23 F, és a dir amb utilització d’armes que poguessin posar en risc la seguretat i integritat física de les persones. D’altra banda, l’Audiència Territorial de Schleswig-Holstein, va manifestar en resolució de 5 d’Abril, que en els fets que es jutjaven al Tribunal Suprem espanyol per la presumpte  comissió d’un delicte de rebel·lió per part de polítics i activistes catalans, no es donava l’element de la violència que es requereix tant en el delicte de rebel·lió del Codi Penal espanyol, com en el d’alta traïció previst al Codi Penal alemany, no donant-se per tant el requisit de la doble incriminació que requereix l’euro ordre d’extradició. La mateixa Audiència Territorial va ratificar fa dues setmanes el seu criteri quan la fiscalia alemanya, a requeriment de la fiscalia espanyola, insistia amb noves proves que calia extradir al President Puigdemont. En aquest punt, és bo recordar que els pares de la dogmàtica penal, són precisament els juristes alemanys.

 

Recentment, el Secretari General del PSOE Pedro Sánchez, va manifestar que calia crear un tipus delictiu que contemplés la rebel·lió pacífica, i així poder encabir el supòsit que s’està produint a Catalunya; amb aquesta afirmació, el líder de la segona força més votada a les darreres eleccions generals, reconeixia obertament que s’estava vulnerant el principi de legalitat (nullum crimen, nullum poena, sine lege), és a dir que sense una llei que ho reguli, no hi ha ni fet delictiu, ni conseqüentment pena. Tanmateix, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha manifestat en diverses ocasions la necessitat de que la justícia espanyola consideri retirar l’acusació per rebel·lió i posar fi a la situació de presó preventiva dels investigats.

 

Per tot això, la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat i Prevenció de l’Ajuntament de Barcelona ha acordat avui la següent Declaració Institucional:

 

PRIMER.- L’Ajuntament de Barcelona, vista l’evolució jurídica, i el tractament donat per gran part de la doctrina i per l’Audiència Territorial de Schleswig-Holstein d’Alemanya al delicte de rebel·lió, (delicte que sustenta la situació de presó provisional en la causa especial 20907/2017 del Tribunal Suprem), qualifica la situació de presó preventiva com a injusta i no conforme al dret aplicable.

SEGON.- En conseqüència, l’Ajuntament de Barcelona condemna l’existència en l’actualitat de presos polítics a l’Estat espanyol.

TERCER.- L’Ajuntament de Barcelona exigeix l’alliberament immediat de tots els presos preventius de la causa esmentada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: