Xavier Trias afirma que el pla de xoc per Ciutat Vella és una eina d’esperança pels veïns

DeCTXuVWsAAV1i1

El Consell Municipal aprova un pla de xoc pel Raval i Ciutat Vella per combatre els narcopisos, que recull la proposta del PDeCAT de fer un pla integral per recuperar el barri i el districte  pels seus veïns i veïnes

 

El president del Grup del PDeCAT, Xavier Trias, ha afirmat avui que el pla de xoc per Ciutat Vella és una eina d’esperança pels veïns. El Ple del Consell Municipal ha aprovat aquest matí un pla de xoc, que inclou mesures per combatre els narcopisos, que recull la proposta del PDeCAT de fer un pla integral per recuperar el Raval i Ciutat Vella pels seus veïns i veïnes.

 

Després del Consell Municipal extraordinari sobre Ciutat Vella, celebrat el 27 d’abril, en el que es va reprovar el govern per la seva manca d’actuació a Ciutat Vella, Xavier Trias va assenyalar que el seu grup no es quedava només en la reprovació i estenia la ma per trobar solucions a la situació. Uns dies després, juntament amb la candidata del PDeCAT a l’alcaldia, Neus Munté, va proposar a l’alcaldessa un pla de xoc integral i immediat per recuperar el Raval pels seus veïns i veïnes. El govern va acceptar la proposta, va presentar un document al qual el PDeCAT ha presentat esmenes. El text definitiu s’ha debatut avui (vegeu document adjunt) i s’ha aprovat amb els vots del BComú, PDeCAT, ERC; l’abstenció de C’s, PSC i PP; mentre que la CUP ha votat en contra.

 

Xavier Trias ha afirmat que la situació al Raval, i a Ciutat Vella en general, “és preocupant i hem de ser capaços de posar odre, però això exigeix creure-s’ho”. El president del PDeCAT ha agraït al govern municipal la proposta, “que en el seu inici era poc específica, i ara s’ha millorat amb les nostres esmenes, quantificant els recursos que s’hi dedicaran”.

 

“Ens ho demanen els veïns, és una eina d’esperança”, ha afirmat Trias que ha demanat suport a la resta de grups municipals, i també a la resta d’administracions, “sabent quines possibilitats tenen”, i no cercant l’enfrontament. “Si ho fem les coses aniran endavant”, ha dit. Trias ha explicat que “des del PDeCAT fem d’oposició, si cal reprovant el govern, però també estenem la ma quan hi ha un problema important. Tenim un deure amb els veïns, que han de veure com reaccionem”, ha dit Trias, que també ha demanat a l’alcaldessa i el seu govern que creguin en la importància d’aquest pla, “cal seguir-lo i estar-hi a sobre; i també creure que hi ha d’haver ordre i autoritat, no autoritarisme”.

 

En la seva part dispositiva, la iniciativa aprovada avui es concreta així:

 

El Consell Plenari Municipal acorda una campanya extraordinària d’estiu per a Ciutat Vella que es desplega en aquestes estratègies, objectius i actuacions:

 

 1. Establir actuacions extraordinàries dins del pla de veïnatge que permetin garantir el descans dels veïns i veïnes del districte, millorar la resposta dels serveis públics, fer tasques preventives davant els incompliments normatius i lluitar contra el mal ús dels habitatges.

S’actuarà reforçant els equips de professionals que actuen a l’espai públic, actuant de manera especial a les zones d’oci nocturn, i ampliant l’àmbit d’actuació a les escales de veïns on s’observin problemes de convivència.

Així mateix, es garantirà el compliment de l’ordenança de civisme i es prendran les mesures necessàries per tal de fer efectiu el cobrament de les sancions interposades, per tal de revertir el baix nivell de recaptació que aquest tipus de sancions tenen en l’actualitat.

Els àmbits de treball seran:

 1. Espai públic i zones d’oci nocturn. 10 auxiliars d’espai públic amb torns de 8 hores i 12 tècnics d’intervenció social en torns de 8h.
 2. Per intervenir en escales de veïns 2 tècnics (advocat i arquitecte) a jornada complerta.
 3. Per la intervenció comunitària 3 tècnics a jornada complerta i 4 tècnics de mediació intercultural a mitja jornada.

El pressupost d’aquesta mesura és de 1,4 milions d’euros.

 

 1. Aplicar un pla de xoc contra la venda de drogues a Ciutat Vella amb una estratègia integral, focalitzant les actuacions en aquelles zones amb més conflictivitat i amb la necessària coordinació policial, ateses les competències de cada cos policial.

Els àmbits de treball seran:

  1. La salut, amb un increment d’horaris i professionals (23 educadors de salut destinats al districte).
  2. L’habitatge, perseguint l’objectiu de mobilitzar els habitatges buits i sancionar als grans tenidors, així com agilitzar el tapiat dels habitatges buits per evitar reocupacions. Un equip específic de 5 tècnics.
  3. La neteja, amb una especial atenció a la recollida de xeringues amb més personal i recursos, així com reforçar la recollida de mobles i trastos vells i intensificar la recollida d’escombraries. S’ha afegit un equip de 4 persones pels serveis extraordinaris a les zones més sensibles.
  4. La millora de l’espai públic en aquelles zones més afectades per la problemàtica;
  5. Pla de comunicació amb el veïnat per tal de facilitar el contacte amb els diferents serveis, així com impulsar una millor coordinació amb la Generalitat per elaborar un protocol d’atenció de les trucades per narcopisos que es reben al 112.
  6. La participació, creant una taula de treball específica sobre la problemàtica dels narcopisos amb veïns, entitats i representants polítics per informar de les mesures preses en aquesta matèria, i redissenyar la taula de drogues perquè sigui més productiva i participativa, amb un representant de cada entitat veïnal i de col·lectius que treballen directament amb consumidors.
  7. I, finalment, la seguretat, amb especial atenció als barris del Raval, Sant Pere i Santa Caterina,  augmentant els recursos disponibles i millorant la coordinació amb jutjats i la resta de cossos policials. En concret treballarà l’equip d’investigació de la GUB, l’operatiu Ribot (conjunt entre Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana) i una dotació extraordinària de dues patrulles de Guàrdia Urbana.

 

El pressupost del pla de xoc contra la venda de drogues és de 2 milions d’euros.

 1. Es realitzarà també un pla específic al parc de la Ciutadella i al conjunt del districte de Ciutat Vella per evitar la pernocta al carrer i la venda ambulant, així com garantir la convivència.

Els àmbits de treball seran:

 1. Reforç en l’obertura i tancament del parc.
 2. Intervenció d’equip de mediadors per informar i intervenir conjuntament amb la Guàrdia Urbana.
 3. Patrulles específiques de la Guàrdia Urbana per combatre la venda ambulant.
 4. Acompanyament des de Barcelona Activa de la cooperativa pròpia dels venedors ambulants.

El pressupost previst és d’1,4  milions d’euros.

 

 

 1. Es traslladarà aquest acord al govern de la Generalitat i al govern espanyol per tal que complementin l’actuació municipal en tots aquells àmbits que són de la seva competència.

De manera particular, la necessitat d’incrementar efectius policials per una tipologia de delictes (venda de drogues…) que escapen a les competències i recursos de les policies locals i la necessària actuació de la fiscalia en la persecució d’aquest tipus de delicte.

 

 1. Traslladar aquest acord a les administracions competents en matèria d’habitatge per tal que s’iniciïn els treballs necessaris per evitar que hi hagi zones de la ciutat amb un parc d’habitatge buiti, en cas que hi sigui, prendre les mesures oportunes el més ràpid possible per mobilitzar aquests habitatges buits o, en cas que no sigui possible, procedir a tapiar-los per evitar-ne la ocupació il·legal.

 

 1. Promoure un acord de ciutat que contempli les accions i mesures que caldrà consolidar per tal de revertir la situació actual i una avaluació de les mesures endegades per tal de garantir un futur de convivència, seguretat i salut a Ciutat Vella.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: