El PDeCAT promou que l’Ajuntament treballi per garantir l’exercici efectiu dels drets de participació a la vida social i política de les persones amb discapacitat intel·lectual

vote

La regidora Irma Rognoni, que ha defensat la proposició aprovada per unanimitat a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports, afirma que el dret a vot de les persones amb discapacitat intel·lectual està totalment garantit d’acord a la legislació vigent però hi ha una llacuna en la seva implementació

 

El grup municipal del PDeCAT, que presideix Xavier Trias, promou que l’Ajuntament treballi per garantir l’exercici efectiu dels drets de participació a la vida social i política de les persones amb discapacitat intel·lectual. La regidora Irma Rognoni, que ha defensat la proposició aprovada per unanimitat a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports, afirma que el dret a vot de les persones amb discapacitat intel·lectual és un dret fonamental i  està totalment garantit d’acord a la legislació vigent però hi ha una llacuna en la seva implementació.

 

A la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports, la regidora del PDeCAT Irma Rognoni ha presentat una proposició, aprovada per unanimitat, que insta al Govern Municipal a:

 

  1. Que l’Ajuntament de Barcelona insti a la Generalitat de Catalunya a que es procedeixi a la inclusió als Manuals d’Instruccions per als Membres de les Meses Electorals, de la informació relativa al dret a vot de les persones amb Discapacitat Intel•lectual, amb un text que ho especifiqui en un llenguatge entenedor, de forma expressa, clara i inequívoca, tal com es fa amb la discapacitat  visual o la que es fa per a persones amb mobilitat reduïda.
  2. Que l’Ajuntament de Barcelona inclogui, en les seves campanyes informatives relatives a les diferents conteses electorals,  la informació relativa al dret de sufragi actiu de les persones amb Discapacitat intel•lectual i promogui la no discriminació per aquest motiu, instant a la Generalitat de Catalunya a que també ho faci extensible.
  3. Que l’Ajuntament de Barcelona vetlli per a l’efectivitat de la interacció immediata entre el cens electoral i les comunicacions provinents del Registre Civil pel que es refereix a la modificació o cancel•lació de la capacitat d´obrar de les persones.
  4. Que l’Ajuntament de Barcelona insti al  Ministeri de Justícia i a la Oficina del Censo Electoral (depenent del Instituto Nacional de Estadística del Ministerio de Hacienda y Función Pública) i, en la mateixa línia al Registre Civil, així com als òrgans judicials o administratius que correspongui, per tal que les modificacions relatives a la capacitat d´obrar es duguin a terme amb la màxima celeritat possible per tal de garantir l’exercici efectiu dels drets de participació a la vida social i política de les persones amb discapacitat intel·lectual.

 

Rognoni ha explicat que la discapacitat intel·lectual afecta moltes persones, unes 10.000 a Catalunya. La regidora ha recordat la Declaració Institucional, subscrita per tots els grups municipals d’aquest consistori en la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports del mes de gener de 2017, en la que l’Ajuntament de Barcelona “es compromet a treballar per tal d’aconseguir el dret a vot de les persones amb discapacitat, de manera conjunta amb les entitats i els/les representants de les persones amb discapacitat” en la defensa dels drets de participació en la vida política i en la vida pública i, donant suport en la mateixa declaració, a la iniciativa presentada pel Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) de Proposició de Llei relativa a la reforma de la Llei 5/1985 de 19 de juny de Règim Electoral General per fer efectiu el dret de vot de les persones amb discapacitat.

 

“El dret a vot de les persones amb discapacitat intel·lectual a vot està totalment garantit d acord amb la legislació  vigent, és un dret fonamental, i només quan una sentència ferma d’un jutge ho sentenciï de forma expressa pot declarar la incapacitat per l’exercici del dret de sufragi”, ha dit la regidora del PDeCAT.  A parer de Rognoni “hi ha llacuna en la implementació, no una llacuna legal”. La regidora ha agraït el recolzament dels grups a la iniciativa i ha afegit “esperem que el dret fonamental de les persones amb discapacitat intel·lectual es pugui acabar d’implementar de forma clara”.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: