El PDeCAT conclou que el Tramvia per la Diagonal no és rendible socialment i perjudicarà el trànsit, i reclama la implantació de la Línia D30 amb bus elèctric

Captura de pantalla 2018-02-15 a las 12.47.04

La regidora Francina Vila afirma que el govern Colau ha tancat en fals  la Comissió d’estudi per la connectivitat del transport públic per la Diagonal, “perquè va venir amb una decisió presa, no ha estat capaç d’aportar arguments reals de la demanda que justifiqui la inversió, i no s’ha arribat a cap consens”

 

El Grup Municipal del PDeCAT conclou que el Tramvia per la Diagonal no és rendible socialment i perjudicarà el trànsit, i ha reclamat la implantació de la Línia D30 amb bus elèctric. La regidora de Mobilitat del grup, Francina Vila, ha afirmat que el govern d’Ada Colau ha tancat en fals la Comissió d’estudi per la connectivitat del transport públic per la Diagonal, “perquè va venir amb una decisió presa, no ha estat capaç d’aportar arguments reals de la demanda que justifiqui la inversió i no s’ha arribat a cap consens”.

Avui s’ha celebrat la darrera sessió de la Comissió d’estudi de les diferents solucions tècniques per la connectivitat del transport públic a l’avinguda Diagonal, en la que els grups han presentat les seves conclusions després de sis sessions a les que han assistit diferents tècnics i experts. Francina Vila, en una primera intervenció, ha presentat les conclusions del Grup Municipal del PDeCAT:

Les inversions en les infraestructures del transport han de garantir rendibilitat econòmica i social.

El Grup Municipal del PDeCAT a l’Ajuntament de Barcelona entenem que és prioritari pacificar el transit de vehicles privats de manera racional i progressiva, per reduir la contaminació i guanyar espai pels vianants. Estem a favor del transport públic i del viatge a peu, i les considerem les eines principals de la mobilitat.

En els darrers anys, a l’Estat Espanyol s’han malversat fons públics en infraestructures del transport: aeroports sense avions, autovies sense vehicles i línies de tren d’alta velocitat sense passatge. Sempre, com a premissa inicial, els estudis tècnics que els justificaven van garantir la demanda de passatgers o bé van assegurar que un cop estigués construïda la infraestructura l’oferta generaria la demanda.

El rebuig social d’aquest malbaratament, que ha crescut de manera exponencial durant la crisi econòmica, ha desembocat en el convenciment que les inversions han de garantir rendibilitat econòmica i, sobretot, rendibilitat social, a priori i fonamentada en estudis d’una solvència contrastada. No ha estat el cas de la proposta de fer passar el tramvia per l’Avinguda Diagonal.

No existeix un consens tècnic sobre l’existència de la demanda necessària per justificar la inversió en una connexió amb tramvia

Existeixen dubtes més que raonables de la idoneïtat de la implantació del tramvia per la Diagonal en termes de la rendibilitat social considerada per l’Estudi Informatiu elaborat per encàrrec del Govern municipal, ja que sense modificacions rellevants en la metodologia i en els inputs de l’estudi aquesta pot ser molt menor de la prevista, i amb una alta probabilitat de resultar socialment negativa. Així ho determina l’Estudi elaborat pels professors Dr Daniel Albalate i el Dr Albert Gragera de l’IREA, del Departament d’Econometria, Estadística i Economia Aplicada de la Universitat de Barcelona.

S’han detectat nombrosos errors de criteri per calcular la demanda i que, sorprenentment són acceptats/obviats com a hipòtesis de partida vàlida per efectuar l’estudi ferroviari. Aquests dubtes i errors no han estat fins ara contestats pels tècnics que han fet els estudis per l’Ajuntament i l’ATM. Només se’ns ha demanat actes de fe i que acceptem un criteri subjectiu sobre l’existència d’una demanda que els models matemàtics fets pels propis interessats no justifica.

Amb el tramvia per la Diagonal el trànsit de l’Eixample i de tota la ciutat empitjorarà.

Implantar una barrera de 4 km al centre de la ciutat més densament poblada d’Europa, en als barris més concorreguts de població i activitat terciària -desbordats de vianants, vehicles privats de tots tipus i amb una espessa malla de transport públic-, no sembla una gran idea. Una infraestructura fixa i intrusiva com el Tramvia és una agressió sistèmica a la mobilitat de tota la ciutat i, específicament, a la Xarxa Ortogonal d’Autobusos de Barcelona.

La construcció de la infraestructura i el tall de la Diagonal durant anys per l’execució de l’obra, provocaria un augment de la contaminació per congestió, ineficiència i augment de la circulació de vehicles privats molt elevat.

Perjudica la Xarxa Ortogonal d’Autobusos: 17 de les seves 23 línies perdran velocitat comercial i eficiència; es perd connectivitat global de la xarxa de transport, i obliga a una gran quantitat de passatge a patir transbordaments. També elimina moltíssimes parades de bus del teixit urbà que obeeixen a una demanda real, contrastada amb anys d’experiència. Allunya les persones de les parades de bus actuals, obligant-les a desplaçar-se i perdre temps. Afavoreix la congestió, la ineficiència i la contaminació del vehicle privat i també afavoreix específicament la congestió de les 15 cruïlles de la Diagonal per on passaria el t

tramvia.

La implantació del tramvia per la Diagonal motivarà un augment inassumible d’emissions de gasos contaminants. 

Si la Diagonal està en obres per la implantació d’una infraestructura ferroviària, les tasques constructives produiran un volum mínim de 5.520 CO2e(t) (gasos efecte hivernacle), i la congestió que produirà un volum mínim de 47.905 CO2e(t) (gasos efecte hivernacle).

Els propis estudis del Govern municipal diuen que la diferència d’estalvi d’emissions entre l’opció tramvia i el BUS-ELÈCTRIC és de 1.100 CO2e(t) per any en favor del tramvia. Com les obres i la congestió específiques produeixen pel cap baix unes emissions de 53.425 CO2e(t), es trigaria quasi 50 anys en amortitzar aquestes emissions derivades de les obres d’implantació.

El projecte del tramvia per la Diagonal perjudica TMB, i la titularitat de la gestió del nou tram passaria als actuals gestors privats. 

El desenvolupament del projecte del tramvia per la Diagonal significa perjudicar econòmicament l’empresa pública del transport metropolità TMB. El transvasament a un operador privat de 82.000 passatgers diaris que actualment circulen amb TMB, significaria una pèrdua aproximada de 30.000.000 de viatges a l’any, uns 25.000.000 de euros.

El cost del rescat de la concessió del tramvia estaria contingut en un interval de  400-600.000.000 euros i per tant és inviable realitzar-lo

El tramvia podria tenir un cost de  30-40 vegades més que la implantació del Bus-Elèctric, una diferència absurda i desproporcionada.

No existeixen referents europeus del tipus d’intervenció (tramvia per la Diagonal) que es pretén fer al centre neuràlgic de Barcelona. 

Cap ciutat europea de les característiques de Barcelona que disposi de metro implanta un tramvia en Superfície pel centre de la ciutat des de fa més de 30 anys. A les grans ciutats europees, com París, Londres o, fins ara, Barcelona, el tramvia s’articula com corredor metropolità tot enllaçant barris o ciutats. En cap cas s’implanten eixos de connectivitat als centres neuràlgics, on l’extrema densitat és incompatible amb la seva tipologia (longitud, volumetria, etc) i la presència de vianants, bicicletes i interseccions cada 100 m.

 

El Grup Municipal del PDeCAT aposta pel Bus Elèctric i implantar a la Diagonal la línia D30.

El Grup Municipal del PDeCAT mai ha contraposat l’opció del tramvia amb el vehicle privat, la nostre opció és el BUS ELÈCTRIC i implantar a l’Avinguda Diagonal la Línia D30 tal i como estava previst en el desplegament de la Xarxa Ortogonal de Bus a la ciutat de Barcelona.

A parer del Grup del PDeCAT, totes les millores atribuïdes al tramvia no són específiques del tipus de transport, sinó que estan derivades de la pròpia millora de la connectivitat del transport públic de l’Avinguda Diagonal entre Glòries i Francesc Macià.

Tots els tècnics, absolutament tots, que han passat per aquesta comissió, han admès que qualsevol millora en el trànsit, la salut pública, etc., que pugui aportar el tramvia, és perfectament extrapolable a un altre modus de transport, per exemple l’Autobús, i més concretament el Bus elèctric. Per això ens fem ressò, com a conclusió final, d’un clam que s’ha repetit vàries vegades durant aquesta comissió, i que fa referencia a la implantació de la D30. Aquest projecte no suposaria gairebé inversió i podria aportar el coneixement necessari per saber si la demanada real existent es pot satisfer amb l’autobús elèctric.

A la segona intervenció, i a mode de conclusió, Vila ha afirmat que el govern tanca en fals la comissió, “han perdut l’oportunitat d’introduir canvis i millores ens el seus plantejaments arrel de les intervencions dels experts. El govern va venir a la comissió amb una decisió presa i no hi ha hagut cap canvi”. Vila ha lamentat que l’executiu no hagi estat capaç d’aportar arguments reals de la demanda que justifiqui la inversió. “És un fracàs, a dia d’avui no hi ha consens”.

La regidora ha assenyalat que la comissió ha servit per constatar que si que hi ha consens en altres aspectes, com que “no hi ha retorn per fer una inversió tan gran, que s’empitjoraria el trànsit a l’Eixample, i hi ha una unanimitat total en que es perjudicaria TMB”.  Vila també ha destacat que hi ha una  unanimitat tècnica i de la majoria de grups de l’oposició de que tot allò que podria aportar el tramvia també ho pot fer el bus elèctric, i per això ha fet una crida al govern d’Ada Colau ha implantar la D30, “plantegin-se aquesta qüestió de manera seriosa”.

El PDeCAT conclou que el Tramvia per la Diagonal no és rendible socialment i perjudicarà el trànsit, i reclama la implantació de la Línia D30 amb bus elèctric

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: