El PDeCAT impulsa l’aprovació d’una Declaració que compromet l’Ajuntament en la lluita per eliminar l’escletxa salarial entre homes i dones

L'ESCLETXA SALARIAL

La regidora Mercè Homs ha defensat la iniciativa a la Comissió de Drets Socials, aprovada per unanimitat,  que insta el consistori a treballar per fer efectiva la igualat d’oportunitats en el món laboral d’homes i dones, millorar la formació de les dones, especialment les més vulnerables, i donar suport a totes les campanyes que denuncien quest fenomen

 

El Grup Municipal del PDeCAT ha impulsat l’aprovació d’una Declaració institucional que compromet l’Ajuntament de Barcelona en la lluita per eliminar l’escletxa salarial entre homes i dones. La regidora del PDeCAT, Mercè Homs, ha defensat a la Comissió de Drets Socials celebrada aquest matí una iniciativa que insta el consistori a treballar per fer efectiva la igualtat d’oportunitats en el món laboral d’homes i dones, millorar la formació de les dones, especialment les més vulnerables, i donar suport a totes les campanyes que denuncien quest fenomen. La declaració ha comptat amb el vot favorable de tots els grups municipals.

El dia 22 de febrer es commemora el Dia europeu per la igualtat salarial entre dones i homes i el dia 8 de març el Dia internacional de les dones. El Departament de Treball, Afers Socials i famílies de la Generalitat va presentar un estudi l’any 2017, anomenat “La situació de desigualtat salarial a Catalunya entre homes i dones” que posava de manifest la necessitat d’incidir de manera decidida en la lluita contra l’escletxa salarial i en pro de la igualtat d’oportunitats entre dones i homes.

L’escletxa salarial és encara una realitat, que es va perpetuant en el temps, encara trobem escassa presència de dones en llocs de lideratge i decisió i manca de suport per a poder conciliar la vida personal i familiar amb aquestes tasques directives.  És preocupant copsar com des del 2007 al 2016 la diferència salarial entre dones i homes només es va reduir un 2.4%, L’informe global de la bretxa de Gènere 2016 del Fòrum Econòmic Mundial aporta una dada força preocupant, faran falta quasi 200 anys per assolir la desitjada igualtat salarial.

Alguns exemples:

 • En aquests moments els homes cobren més que les dones en tots els trams d’edat, tot i que la bretxa salarial s’incrementa en el grup d’edat més de 55 anys.
 • Hi ha menys dones en les tasques que demanen major nivell de qualificació.
 • Les tasques on existeix major desigualtat salarial la trobem en tasques relacionades amb els serveis i venedors i també en el sector financer.

També cal destacar que a partir dels 35 anys, les dones mantenen els  seus ingressos estancats a diferència dels homes, tram d’edat en el que les dones sol•liciten, en un nombre molt més elevat que els homes, permisos de maternitat i reduccions horàries.

L’any 2017 l’Institut Catalana de les Dones va realitzar un estudi, en col•laboració amb la Cambra de Comerç de Barcelona i l’Observatori Dona, Empresa economia, on es quantificava l’impacte negatiu que té per les dones el fet d’assumir més tasques de cura que els homes, i com aquest fet els representa una pèrdua d’ingressos quantificable econòmicament per la menor dedicació al mercat laboral. L’Ajuntament de Barcelona en el seu informe anual sobre salaris a la ciutat de Barcelona, també analitza l’escletxa salarial i en fa seguiment.

La cura encara és una tasca que, en la majoria de casos, recau sobre les dones i tenir temps per a la cura és un fet que es penalitza laboralment. Finalment, a l’Administració pública les diferències salarials són menors que a l’empresa privada però tot i això existeixen.

L’Ajuntament de Barcelona al llarg dels anys ha estat capdavanter en la lluita per la igualtat, també a nivell laboral, entre dones i homes, per exemple desenvolupant el Pla Municipal per a la igualtat d’oportunitats real i efectiva entre dones i homes ( 2012-2015) on un dels eixos era l’accés i condicions de l’esfera professional o l’exemple més actual, l’Ajuntament ha aprovat la possibilitat de vot telemàtic en cas de baixes per maternitat o malaltia de llarga durada.

Per tot això, la regidora Mercè Homs ha llegit el text de la declaració que acorda:

 1. Denunciar l’escletxa salarial entre homes i dones, reflex de la situació de desigualtat que les dones pateixen al món laboral i de la manca de mecanismes eficients per garantir la conciliació personal entre l’àmbit públic i privat i el desenvolupament lliure de les dones professionalment i personalment, afectant també a les prestacions socials i jubilació d’aquestes.

 1. Manifestar la ferma voluntat de l’Ajuntament a treballar per a que la igualtat d’oportunitats en el mon laboral sigui efectiva i per tant per eradicar l’escletxa salarial entre dones i homes.

 1. Instar al govern municipal a impulsar les mesures necessàries per reduir l’escletxa salarial a l’Ajuntament de Barcelona i a els aplicar mecanismes que facilitin equilibrar la composició de la plantilla, fent-la paritària en totes les seves posicions.

 1. Visibilitzar i donar suport a les iniciatives encaminades a denunciar i sensibilitzar a la societat, especialment el teixit empresarial, sobre la necessitat d’avançar en la eliminació de l’escletxa salarial, amb el compromís d’impulsar la constitució de plans d’igualtat a les empreses de la ciutat i les mesures que evitin l’escletxa salaria entre dones i homes, especialment en aquelles que siguin prestatàries i/o adjudicaries de serveis municipals.

 1. Expressar la voluntat de millorar, dins dels recursos propis de l’Ajuntament, la formació laboral a les dones, en especial les que es troben en situació de vulnerabilitat, i treballar en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i la Societat civil.

 1. Impulsar, en el marc de les condicions laborals de l’Ajuntament de Barcelona, noves formes de treball basades  en l’aprofitament de les possibilitats que l’ús de les noves tecnologies ens aporten. concretament realitzar un estudi, i una prova pilot sobre la flexibilització de l’espai i el temps laboral (teletreball, adaptació horària i adaptació dels espais), considerant l’impacte de gènere en la seva adopció i promovent la conciliació personal, familiar i laboral del personal de l ’Ajuntament.

 1. Instar al govern municipal a impulsar un projecte per a les empreses que siguin contractades per l’Ajuntament publiquin les seves dades salaries amb anàlisi de l’escletxa salarial, i que aquesta publicació es faci també a través de la web municipal.

 1. Instar a l’Estat i a la Generalitat de Catalunya a desenvolupar lleis de transparència i que tots els salaris d’homes i dones siguin públics per tal de lluitar contra l’escletxa salarial.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: