El PDeCAT rebutja el projecte del Ministeri per ampliar la Ronda Litoral al Morrot perquè va en contra de les necessitats de Barcelona de recuperar espai de ciutat en aquesta zona

Jordi Martí denuncia que la renuncia del Govern Colau a planificar en aquest àmbit ha fet que Fomento tirés pel dret amb una proposta unilateral i proposa que l’Ajuntament recuperi el lideratge i defensi la proposta del mandat Trias de semisoterrar la B-10 i convertir l’actual traçat en un eix cívic i urbà

 

El Grup Municipal del PDeCAT a Barcelona ha rebutjat el projecte del Ministeri de Fomento espanyol per ampliar la Ronda Litoral al Morrot perquè va en contra de les necessitats de Barcelona de recuperar espai de ciutat en aquesta zona. El regidor d’Urbanisme, Jordi Martí, ha denunciat que la renuncia del Govern Colau a planificar en aquest àmbit ha fet que Fomento tirés pel dret amb una proposta unilateral, i ha proposat que l’Ajuntament recuperi el lideratge i defensi la proposta del mandat Trias de semisoterrar la B-10 i convertir l’actual traçat en un eix cívic i urbà.

 

El regidor Martí ha expressat l’”absolut desacord” amb la proposta que ha realitzat el Ministerio de Fomento per a l’ampliació de la Ronda Litoral “atès que xoca frontalment amb les voluntats i necessitats que té la ciutat”. El regidor ha recordat que, al març de 2015, el govern de Xavier Trias va liderar la signatura d’un Protocol de col·laboració entre l’Ajuntament, el Ministerio de Fomento, ADIF, per al trasllat de les instal·lacions de mercaderies, i la transformació urbanística dels entorns. Aquest protocol convenia, entre altres, que el Ministerio es faria càrrec de les obres d’un nou traçat de la B10, Ronda Litoral al seu pas pel Morrot.

 

El govern Trias va liderar la planificació urbanística en aquest àmbit presentant una proposta de transformació que preveia la ubicació de nous usos diferents als de l’activitat de mercaderies, als espais ocupats per la terminal obsoleta de mercaderies, traslladant aquesta activitat a l’estació de Can Tunis. Però l’aposta més transcendent d’aquesta proposta era la transformació d’aquest tram de la Ronda Litoral com a Via Cívica i urbana que cosia la Zona Franca i els Barris de Marina amb Ciutat Vella i el barri de Poble Sec. Es proposava un semicobriment dels vials per a vehicles que utilitzen la B10 com a via de pas i connexió entre Llobregat i Besós, convertint la traça superior de la via amb una via cívica i urbana que s’incorporava a la trama de carrers de la ciutat.

 

Martí ha recordat que “el govern d’Ada Colau, no només va posar aquest protocol al fons d’un calaix, sinó que va renunciar a seguir planificant en aquest àmbit de la ciutat”. “En la línia del que ja ens té acostumats, aquest govern va aturar novament un projecte de ciutat, com ho va fer amb el cobriment de la Ronda de Dalt, amb la transformació de la Diagonal o amb Glòries”, ha lamentat el regidor del grup Demòcrata. “Quan un govern desisteix de governar i planificar, passen coses com les que avui hem de lamentar. Menystenint el propi govern municipal, per incompareixença, el Ministerio de Fomento presenta una proposta unilateral i que la ciutat de Barcelona rebutja”, ha criticat.

 

El Grup Municipal Demòcrata va presentar a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme o Mobilitat del passat novembre una proposició sol·licitant que el Govern de la ciutat impulsés la planificació en l’àmbit del morrot al fil dels treballs de planificació realitzats en l’anterior mandat. “No hi va haver unanimitat en la proposta urbanística que s’havia proposat en l’anterior mandat, si que n’hi hagué entorn la necessitat de reemprendre els treballs de planificació”, ha assenyalat Martí .

 

Jordi Martí ha assenyalat que “no podem desaprofitar l’oportunitat que el Ministerio de Fomento hagi decidit realitzar una inversió a la ciutat”, i ha anunciat que, en el marc de la propera reunió del Grup de Treball d’Infraestructures, prevista per a finals d’aquest mes i que des de fa 18 mesos només s’ha reunit una vegada, el Grup Municipal Demòcrata proposarà que el govern de la ciutat “prioritzi la conformació d’una proposta d’intervenció en el traçat de la B10 al seu pas pel Morrot i que sigui aquesta proposta la que es presenti davant de Foment per a que la faci seva”. “Una proposta”, ha afegit Martí, “que defensarem que segueixi les directrius planificades per l’equip  de l’alcalde Xavier Trias, pel que al caràcter de la via, urbà i interurbà, a dos nivells, i a la recuperació per a la ciutat dels espais que ara ocupa l’obsoleta estació de mercaderies”.

 

 

Barcelona, 19 de gener de 2018

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: