El PDeCAT denuncia que els Pressupostos General de l’Estat són dolents per Catalunya i singularment per Barcelona

Trias ciu i campu.jpg

El Grup Demòcrata reclama que els Pressupostos General de l’Estat (PGE) 2018 incloguin 38M pel transport públic de Barcelona i la construcció de la Biblioteca Central Urbana

 

Les esmenes parcials del Partit Demòcrata al projecte de Pressupost General de l’Estat pel 2018 en benefici de la capital catalana es concentren en els eixos del transport i mobilitat, la cultura, l’habitatge i la recerca i innovació

 

El president del Grup Municipal Demòcrata, Xavier Trias, el portaveu del Grup Municipal Demòcrata, Jaume Ciurana, i el portaveu del Partit Demòcrata al Congrés, Carles Campuzano, han ofert una roda de premsa per explicar les esmenes que el PDeCAT ha presentat als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) pel 2018 que fan referència a la ciutat de Barcelona.

 

Després del debat de totalitat que el Govern del PP va superar a finals d’abril amb els vots de C’s i PNB, els diputats del Partit Demòcrata al Congrés van registrar més de 880 esmenes parcials al Projecte de PGE’2018 amb l’objectiu de corregir-los seguint 4 grans objectius: pal·liar la baixa inversió de l’Estat per a Catalunya, impulsar el suport al sectors productius de l’economia i a la investigació, el desenvolupament i la innovació (I+D+i); millorar el finançament de la Generalitat, i recuperar l’accent social d’uns comptes que PP i C’s han oblidat.

 

El president del Grup Municipal Demòcrata, Xavier Trias, ha assenyat que les esmenes presentades pel PDeCAT “tenen la finalitat clara d’influir en la política de Barcelona”. El Grup Municipal Demòcrata ha estat especialment actiu i ha col•laborat estretament amb el grup de diputats del Partit Demòcrata al Congrés i el Senat en l’elaboració d’un conjunt d’esmenes que tenen com a eix central els interessos de la ciutat de Barcelona i els seus entorns. Les esmenes dedicades a la capital catalana, més de 60, suposen un increment en diferents partides per a Catalunya de gairebé 260 milions d’euros, i s’han concentrat en donar resposta als quatre eixos que es consideren prioritaris.

 

El portaveu del Grup Municipal Demòcrata, Jaume Ciurana, ha iniciat la seva intervenció recordant els presos polítics, “estan empresonats per causes polítiques, volem tenir un record per tots, especialment pel nostre company i amic Joaquim Forn”. El portaveu ha explicat les esmenes dels quatre eixos  prioritaris .

 

Pel que fa a l’eix del Transport i Mobilitat, el Grup Demòcrata està compromès en la millora de la mobilitat i, per tant, de la qualitat de vida i també d’ajudar a reduir la contaminació; i és en aquest sentit que el PDeCAT reclama aconseguir un increment gradual de l’aportació de l’administració general de l’Estat a l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), amb l’objectiu que els transport a l’àrea de Barcelona recuperi l’aportació estatal del 2010, i que va ser de 200 M€. L’increment anual des del 2017 i fins el 2021 haurien de ser d’uns 20 M€ cada exercici. En els pressupostos de 2017 no es va incorporar cap increment significatiu, i és per aquest motiu que l’esmena del PDeCAT en aquest apartat pel 2018 incorpora 38 milions, que serien la previsió d’increment per dos exercicis.

 

Les esmenes del Partit Demòcrata en relació a Barcelona també reclamen 21,6 M€ per a impulsar les obres dels accessos viaris al Port de Barcelona des de la Ronda Litoral, i fins a 5 M€ més per ampliar la Ronda Litoral amb l’objectiu de transformar aquesta via a l’alçada del Morrot i adaptar-la a un teixit més urbà de connexió del barri de la Zona Franca amb el Port. El Grup del PDeCAT també reclama en una esmena una aportació de l’Estat de 17 M€ per a les obres de soterrament de la Ronda de Dalt al districte d’Horta-Guinardó.

 

En les seves esmenes el Partit Demòcrata reclama també 7 M€ per a les obres de l’estació de tren de Sant Andreu Comtal, i 17 M€ més per l’estació de La Sagrera. En l’àmbit ferroviari, s’inclouen esmenes per valor de 25 milions més (dels quals 17M específicament per a la millora de Rodalies) per projectes com un nou sistema informàtic pel centre de control, les obres d’ampliació de Sants-estació, el soterrament de les vies a Vallbona, i la construcció de dos ponts nous; i en la millora de les connexions ferroviàries al nord de la ciutat.

 

En l’eix de la Cultura, el Partit Demòcrata ha reclamat 38 M€ per fer realitat la Biblioteca Central Urbana, una llarguíssima reivindicació de la ciutat que no s’acaba de fer realitat mai, “no per tradicional deixa de ser sagnant ha dit”.  En una esmena, també reclama 25 M€ per compensar i intentar que els grans equipaments culturals de Barcelona deixin de rebre el tracte discriminatori a nivell d’aportacions de l’Estat respecte els grans equipaments culturals de Madrid. Les esmenes del PDeCAT també demanen 1,9 M€ a favor del Consorci del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC); i 1,8 M€ per a la rehabilitació de la Torre del Fang,  entre d’altres projectes.

 

Pel que fa a l’habitatge, el Partit Demòcrata ha inclòs la petició d’establir aquest 2018 una aportació extraordinària  de 10 M€ pel Consorci de l’Habitatge de Barcelona. Les esmenes del PDeCAT als PGE 2018 inclouen també la reclamació de la cessió de la Caserna de la Guardia Civil de l’avinguda Madrid, a Les Corts, amb l’objectiu de fer-hi habitatge públic i altres equipaments públics pel barri.

 

I en l’eix de la Recerca i Innovació, destaquen les esmenes del Partit Demòcrata que demanen 10 M€ per garantir que es completa la restauració patrimonial del recinte històric de l’Hospital de Sant Pau; i fins a 9 M€ per a finançar diferents institucions de recerca que tenen la seva activitat a Barcelona, com l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB), el Centre de Regulació Genòmica, El Barcelona Supercomputing Center o el Parc Científic, entre d’altres. De la resta d’esmenes, Ciurana n’ha destacat una altra que reclama una partida d’1milió d’euros per fer una piscina coberta de salts, “no n’hi ha cap a Barcelona”.

 

El portaveu del Partit Demòcrata al Congrés, Carles Campuzano, ha agraït el treball conjunt amb el grup municipal per unes “esmenes que van lligades a la realitat i de Barcelona i que fa anys que s’arrosseguen”, i ha explicat que el PDeCAT va rebutjat el projecte de PGE perquè “són dolents per Catalunya i singularment per Barcelona”. El diputat ha criticat la insuficient inversió que l’Estat farà a Catalunya, un 13% de  la inversió total, una xifra lluny de que correspon  Catalunya; i també la notable diferència entre el que es pressuposta i el que finalment s’acaba executant, “les xifres que dona el PP acaben sent una enganyifa”. Ha recordat que el Congrés, amb els vots de C’s, va aprovar una resolució per incrementar l’aportació pressupostària a l’ATM però el projecte de pressupostos s’allunya d’aquest compromís. I ha denunciat el que ha qualificat “d’una altra presa de pèl, amb el suport de C’s”, en inversions en Rodalies

 

“Aquests PGE castiguen Barcelona, la seva àrea metropolitans i el conjunt del país amb els vots de PP i C’s”, ha denunciat el diputat que ha afegit “aspirem a que les esmenes es puguin aprovar, en benefici dels conjunts dels ciutadans”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barcelona, 7 de maig de 2018

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: