El portaveu del Grup Municipal Demòcrata, Jaume Ciurana, afirma “estem disposats a arribar a acords en benefici de la ciutat, però ens trobaran per construir model de progrés, no per destruir-lo”
La portaveu adjunta Sònia Recasens lamenta la manca de voluntat del govern Colau de dialogar i critica que el govern vol aprovar el pressuposts a través de la fórmula menys participativa, la qüestió de confiança, i per segon any consecutiu
El Grup del PDeCAT a Barcelona ha presentat 107 al·legacions per millorar el projecte del Govern d’Ada Colau de Pressupost municipal pel 2018. La proposta del Grup Demòcrata passa per fer un pressupost expansiu, que augmenti la despesa orientada a les persones, incrementi en un 3,5% la inversió als districtes, i que inclogui la implantació de la línia D30 de Bus a la Diagonal, impulsi la posada en marxa del Salari de Ciutat, torni a la tarificació social del curs 2015-16 de les escoles bressol, en que cap família pagui més de 290 euros al mes; i que estableixi un Pla de Xoc per atendre les necessitats de l’aplicació de la Llei de Dependència a Barcelona.
El portaveu del Grup Municipal del PDeCAT, Jaume Ciurana, i la portaveu adjunta, Sònia Recasens, han ofert aquest matí una roda de premsa per presentar les al·legacions que el seu grup ha presentat al projecte de pressupost pel 2018 del govern d’Ada Colau. Jaume Ciurana ha iniciat la seva intervenció amb unes paraules de record pels presos polítics, “el conseller i amic Joaquin Forn”, el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras; i els líders de l’ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, respectivament.
Jaume Ciurana ha assenyalat que el passat dilluns va finalitzat el termini per a presentar les al·legacions al Projecte de Pressupost municipal que el Govern d’Ada Colau ha elaborat per l’any 2018, al que el PDeCAT va presentar al·legacions. Ciurana ha afirmat que “en compliment del nostre compromís expressat en el seu moment de ‘seure i parlar’ estem disposats a arribar a acords en benefici de la ciutat”, i ha recordat que el seu grup ha arribat a acords amb el govern que encapçala Ada Colau en temes com el Pla de Barris, el Pla d’Habitatge o amb l’Ordenança de Serveis Funeraris. “Des de la nostra posició, alternativa a l’actual govern, ens trobaran per construir un model de ciutat de progrés, no per destruir-lo”, ha afirmat.
La portaveu adjunta, Sònia Recasens ha recordat que en l’inici del tràmit, a la Comissió d’Economia i Hisenda, el PDeCAT es va abstenir per permetre el debat sobre “el principal instrument que té un govern per donar resposta a les necessitats de la ciutat”. La portaveu adjunta ha recordat que, quan el Govern d’Ada Colau va trencar amb el PSC, “ens vam comprometre a seure i parlar, també del pressupost”, i ha afegit, no obstant, que “no som gens optimistes en com acabarà el procés del pressupost”.
La regidora ha remarcat que no hi ha cap voluntat del govern Colau de seure i parlar, “volen tirar pel dret i aprovar el pressuposts a través de la Qüestió de Confiança, seria el segon any consecutiu, i amb la fórmula menys participativa que hi ha”. Recasens ha qualificat el projecte de pressupost 2018 presentat pel govern municipal de “trist, pessimista, de baixa volada, que dona la imatge d’un govern feble en minoria i que ha perdut la poca ambició amb que va arribar al poder”.
La regidora ha explicat que el PDeCAT ha presentat escrit d’al·legacions, amb 107 demandes concretes que pretenen canviar el Pressupost de 2018 i millorar-lo per fer un diàleg ampli; i n’ha destacat els següents punts:
- Volem un pressupost expansiu, que reculli un augment de la despesa orientada a l’atenció a les persones, al progrés social, a la reactivació econòmica, al progrés econòmic i a la creació d’ocupació. Volem que el pressupost municipal sigui una eina per millorar la vida dels barcelonins i barcelonines.
- Cal impulsar la posada en marxa del Salari de Ciutat.
- Cal tornar a la tarificació social del curs 2015-16 de les escoles bressol, i que cap família pagui més de 290 euros al mes.
- Cal implementar la línia de bus D30 per la Diagonal, i eliminar qualsevol dotació pressupostària vinculada al desenvolupament del tramvia per la Diagonal.
- Defensem un fort increment de la despesa en el paquet social, on destaca un Pla de Xoc per atendre les necessitats de l’aplicació de la Llei de Dependència a Barcelona.
- Volem augmentar la despesa en programes d’ocupació i d’inserció laboral dels col·lectius en risc d’exclusió social.
- Demanem fer créixer el parc d’habitatge públic, i promoure i potenciar el comerç i la restauració, la cultura, el turisme i el foment de l’esport, com a eina de cohesió social i element indispensable dels hàbits de vida saludable.
- Demanem incrementar en un 3,5% la dotació pressupostària destinada als districtes.
- Volem també un pressupost participat, que passi pel tràmit d’una Audiència Pública, malgrat que el govern municipal l’hagi eliminat en la reforma de les normes de participació.
- Volem un pressupost que consolidi i expandeixi els processos de pressupostos participatius als districtes enlloc de retallar-los.
- Volem un pressupost que recuperi la taula de concertació de les polítiques públiques participada pels agents socials i econòmics del mandat passat, de la que van sorgir per exemple, propostes com el Salari Mínim de Ciutat.
- Volem també un pressupost descentralitzat: que doni cert marge de maniobra als 10 districtes de la ciutat i que reparteixi les inversions amb criteris de necessitat territorial i no de rèdit polític de les inversions realitzades.
“Aquestes són les bases sobre les que volem dialogar amb el govern municipal. Estem disposats a parlar-ne”, ha dit afegint que, “a hores d’ara, no hi ha hagut cap acostament ni cap reunió amb el govern”. “L’abstenció tècnica que vam fer a la comissió d’Economia i Hisenda avui seria una abstenció crítica i pessimista”, ha dit Recasens. Finalment, Ciurana ha criticat que “la nostra sensació és que el govern ni tan sols entra negociar l’abstenció. Hi ha inacció i inactivitat del govern municipal”.
Barcelona, 14 de desembre de 2017