El Grup Municipal Demòcrata demana la retirada del punt de l’ordre del dia de la Comissió de demà dimarts de l’aprovació inicial de l’Ordenança de regulació d’usos de l’espai públic i assenyala que cal actualitzar-la per adaptar-la als canvis de la ciutat
Jaume Ciurana explica que a la comissió el seu grup presenta una proposició que demana que el govern municipal doni suport a les entitats, organismes i gestors culturals afectats per la demanda del Ministeri d’Hisenda de devolució dels imports corresponents a l’IVA de les subvencions rebudes
El Grup Municipal del PDeCAT a l’Ajuntament de Barcelona demana retirar de l’ordre del dia de la Comissió conjunta de demà l’aprovació inicial de la nova Ordenança de Civisme, en entendre, en paraules del regidor Jordi Martí, que es tracta d’un “tema de ciutat transcendent i requereix de gran suport polític i consens”. El portaveu del Grup Municipal del PDeCAT, Jaume Ciurana, ha avançat que, entre altres iniciatives, el PDeCAT defensarà demà demanar al Govern d’Ada Colau que doni suport a les entitats, organismes i gestors culturals afectats per la reclamació d’Hisenda de la devolució de l’IVA de les subvencions rebudes.
Jaume Ciurana, i Jordi Martí han explicat les iniciatives que el grup defensarà a la comissió conjunta de plenari que se celebrarà demà dimarts i per explicar la posició del PDeCAT en relació a la tramitació de la nova ordenança de civisme, que s’hauria d’aprovar inicialment. Jaume Ciurana ha iniciat la seva intervenció per expressar la seva indignació per la decisió del Tribunal Suprem de mantenir en presó a Oriol Junqueras, vicepresident del Govern de la Generalitat; Joaquim Forn, conseller d’Interior; i els líders de l’ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, respectivament. El portaveu ha demanat canalitzar aquesta indignació en vots el proper 21D i “en fer la feina per la que ens van escollir”.
La proposició que el PDeCAT defensarà fa referència a la reclamació per part del Ministeri d’Hisenda, de l’import corresponent a l’IVA de les subvencions rebudes per entitats, organismes i gestors culturals, els darrers anys. “Aquesta reclamació constitueix un nou atac al sector cultural, en tant que posa en risc la viabilitat de molts projectes i institucions”, ha dit Ciurana. El text de la iniciativa acorda:
“Que el govern municipal doni tot el suport jurídic, tècnic i polític a les entitats, organismes i gestors culturals, afectats per la demanda del Ministeri d’Hisenda de devolució dels imports corresponents a l’IVA de les subvencions rebudes per aquests organismes, entitats i gestors culturals, els darrers anys.
Que el govern municipal, a través dels seus serveis jurídics, presenti tots els recursos pertinents per tal de demanar la suspensió de l’executivitat d’aquesta mesura així com de totes les resolucions futures del Ministeri d’Hisenda que vagin en la mateixa línia.
Que el govern municipal no faci efectiu el pagament d’aquests imports al Ministeri en organismes en que tingui majoria al patronat, fins que hi hagi sentència ferma i d’obligat compliment”.
Ciurana ha explicat també que el PDeCAT presentarà també un Prec que demana “Que el Govern Municipal convoqui els grups municipals per informar i compartir les estratègies i les accions impulsades per incrementar la seguretat a espais i edificis singulars i de gran concurrència pública davant l’amenaça d’atacs terroristes, d’acord amb les decisions i recomanacions de la Junta Local de Seguretat”. “Els grups no hem estat informats, la qüestió de la seguretat requereix el màxim consens possible. Volem conèixer el per què de les decisions i poder aportar suggeriments”, ha dit el portaveu.
La tercera iniciativa que presentarà el PDeCAT és un altre prec que demana “Que el govern municipal expliqui a la propera Comissió de Drets socials, Cultura i Esports, quines mesures urgents pensa prendre per aturar i revertir l’augment continuat del nombre de persones sense llar a la ciutat de Barcelona des de l’any 2015”. “Les persones sense llar han augmentat des de 2015, fan falta mesures urgents per revertir la situació”, ha reclamat Ciurana.
El regidor Jordi Martí, que s’ha sumat a la indignació expressada per Jaume Ciurana per la decisió del TS, ha explicat la posició del PDeCAT en relació a la tramitació de la nova ordenança de civisme. Segons Martí, “és un tema de ciutat, ja que les ordenances regulen la vida quotidiana de la ciutat, és un dels principals als eixos que ha de garantir i millorar la convivència. L’actual ordenança és vigent des de 2006,i el PDeCAT”, i ha afegit que “estem d’acord amb la necessitat de posar-la al dia.
Martí ha explicat, per la importància que té el tema, el seu grup demana la retirada del punt de l’ordre del dia de la Comissió del demà dia 5 de l’aprovació inicial de l’Ordenança de regulació d’usos de l’espai públic, “no estem d’acord com es planteja. És un tema massa transcendent com per liquidar-lo amb una aprovació inicial amb només 30 dies d’informació pública, amb una campanya electoral i les Festes de Nadal pel mig”. Martí ha afegit que el text no té suficient suport polític, requereix més temps per treballar i consensuar. El regidor ha explicat també que el seu grup demana la convocatòria d’Audiència pública per abordar aquesta qüestió tan important.
Jordi Martí ha assenyalat que, tal i com està plantejat el text, “podem dir que no és la nostra Ordenança”, tot i això ha celebrat que el govern d’Ada Colau hagi rectificat i hagi abandonat la idea de derogar l’actual Ordenança. El regidor ha criticat la manca d’autoritat i de voluntat política per aplicar l’ordenança, “que ha provocat la degradació espai públic, tal i com hem denunciat en diverses ocasions”. El regidor ha explicat que PDeCAT ha presentat al·legacions a l’aprovació inicial, majoritàriament rebutjades, “el que indicat la poca voluntat arribar a acords”, i ha anunciat que, en el supòsit que no es retiri el punt de l’ordre del dia de la Comissió de demà, es presentaran noves esmenes,
Barcelona, 4 de desembre de 2017