El PDeCAT pacta amb el Govern Colau regular l’accés universal als serveis funeraris, garantint que ningú en pugui quedar exclòs per motius econòmics

WhatsApp Image 2017-11-23 at 11.50.00

Sònia Recasens anuncia que el Grup Municipal Demòcrata votarà favorablement demà, al Ple municipal, les noves ordenances de Serveis Funeraris i Cementiris que inclouen fixar les bases que regulen l’accés de persones i famílies que ho necessitin als serveis gratuït o bonificat

 

Sònia Recasens ha explicat avui que el Grup Municipal del PDeCAT ha arribat a un acord amb el Govern municipal per aprovar les Ordenances municipals de Serveis Funeraris i de Cementiris pel qual es regula l’accés universal als serveis funeraris. Demà, el Grup Municipal del PDeCAT donarà el seu vot favorable a les dues ordenances al Ple del Consell Municipal després d’acordar un text que dóna garanties a totes les persones amb escassedat de recursos que podran tenir accés a serveis funeraris gratuïts o bonificats.

La portaveu adjunta del grup del PDeCAT a l’Ajuntament, Sònia Recasens, ha explicat que des d’inicis de 2017, el Grup Municipal Demòcrata ha establert com a una de les seves prioritats, compartida amb altres grups polítics, la necessitat d’abaratir els serveis funeraris a la ciutat de Barcelona, mantenint la seva qualitat. És per aquest motiu, per exemple, que el passat mes de març vam impulsar la reclamació al Govern de l’Estat de la rebaixa de l’IVA del serveis funeraris, per passar del 21 al 10%; i que lamentablement el Govern del PP encara no ha atès. També, ha prosseguit, s’ha reclamat al Govern municipal treballar amb el sector en la fixació d’un índex públic de referència en el preus dels serveis funeraris, així com negociar amb els operadors l’establiment d’un paquet bàsic i adoptar una política de major transparència  en l’àmbit de les tarifes dels diferents serveis que s’ofereixen. Al mateix temps, i per adaptar-se a la llei, com Ajuntament de Barcelona tocava actualitzar i reformar les Ordenances municipals que regulen els  Serveis Funeraris i també la gestió dels Cementiris de la ciutat. En aquest àmbit, dos eren els objectius del Grup Municipal Demòcrata:

 • Modernitzar l’ordenança per passar de la competència teòrica a la competència real al mercat, tot garantint la qualitat del servei;

 • Revisar i actualitzar els criteris pels quals famílies de Barcelona poden optar als serveis fins ara anomenats de beneficència dels serveis funeraris.

Recasens ha explicat que, fins avui, els criteris per poder gaudir del servei gratuït o subvencionat són no disposar de cap bé patrimonial, pis on es resideix inclòs, i que els ingressos siguin inferiors al doble del Salari Mínim Interprofessional (SMI). “Avui dia el context sòcio-econòmic ha variat moltíssim”, ha dit la portaveu adjunta, i l’actual import fixat al SMI ha quedat desfasat. També els índex de desigualtats socials a la ciutat de Barcelona han sofert canvis importants i profunds. Amb aquests criteris moltes famílies que ho necessitin podrien quedar excloses dels serveis funeraris gratuïts o bonificats. “Això és el que ara canvia”, ha dit.

Des d’ara, i amb aquest acord, l’Ordenança de Serveis Funeraris regularà l’accés universal als serveis funeraris, garantint que cap persona o família, en greus dificultats  econòmiques o d’exclusió social en pugui quedar exclòs.

Els acords que s’ha arribat amb el govern són:

 • Les noves ordenances de Serveis Funeraris garanteixen la universalitat i l’accés als serveis de persones i famílies amb necessitats socials a través de serveis o bé gratuïts o bé bonificats (amb un 30% de l’import de la factura).
 • Un decret de l’Ajuntament fixarà les bases sobre l’accés als serveis gratuït o bonificat.
 • L’accés a aquests serveis, gratuït o bonificat, es fixarà a partir de l’Indicador de Renda Suficient de Catalunya (IRSC), un índex que ha establert el Parlament de Catalunya, i que ja s’utilitza amb la regulació d’altres serveis municipals. (Per a l’exercici 2017, la Llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya fixa el valor de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya en 569,12 euros mensuals i 7.967,73 euros anuals.)
 • Tindran accés al servei gratuït les persones que tinguin un Índex de Renda Suficient igual o inferior a 0,66.
 • Tindran accés al servei bonificat les persones amb Índex de Renda Suficient igual o inferior a 1.
 • L’accés al servei gratuït es limitarà a les defuncions que es produeixin a Barcelona. Les defuncions que s’hagin produït fora de Barcelona, però que les despulles tinguin destí final Barcelona, tindran accés al servei bonificat.
 • L’ordenança recull que les empreses funeràries estaran obligades a informar de l’existència d’aquests serveis gratuïts i bonificats, i de les condicions que són necessàries per a poder-s’hi acollir.
 • Ajuntament i empreses funeràries constituiran una Comissió Consultiva de Compensació per a fer el seguiment d’aquestes prestacions. L’Ajuntament fixarà els mecanismes perquè els operadors es facin càrrec del nombre de serveis gratuïts i bonificats que els correspongui en funció de la seva quota de mercat a la ciutat.
 • El Decret que regula l’accés universals als serveis funeraris entrarà en vigor el mes de gener de 2018.

La portaveu s’ha mostrat molt satisfeta amb aquest acord per les ordenances però també ha exposat que el seu grup no està d’acord amb la proposta del Govern de posar en marxa un operador públic per donar directament els serveis Funeraris, ni amb la venda del 15% que avui té l’Ajuntament en l’accionariat de Serveis Funeraris de Barcelona– Mémora, i que demà també se sotmetran a votació del Consell Plenari. “No estem d’acord amb aquests dos punts i votarem en contra”, ha conclòs.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: