Trias: “L’1-O no hi havia d’haver urnes, però n’hi va haver; no hi havia d’haver paperetes, però n’hi va haver; no hi havia d’haver votants, però hi van ser, malgrat les porres”

 

 

 

 

El Consell Plenari aprova una proposició conjunta del  PDeCAT, ERC i la CUP en relació als fets de l’1 d’octubre que condemna l’actuació dels responsables de l’operatiu desplegat, demana la dimissió dels seus màxims responsables polítics i es solidaritza amb els ferits

 

El president del grup municipal del PDeCAT s’ofereix a l’alcaldessa Ada Colau  per buscar una solució de futur, sabent quin és el paper que ha de jugar Barcelona com a capital de Catalunya

 

El portaveu Jaume Ciurana retreu al PSC que “no pot pretendre adoptar un paper d’àrbitre neutral quan són també còmplices i cooperadors necessaris de tot l’operatiu del Govern de l’Estat de repressió”

El President del Grup Municipal Demòcrata a l’Ajuntament, Xavier Trias, ha exposat avui que  “l’1-O no hi havia d’haver urnes, però n’hi va haver; no hi havia d’haver paperetes, però n’hi va haver; no hi havia d’haver votants, però hi van ser, malgrat les porres” en el tsncurs del debat al Ple del consistori que ha aprovat una proposició conjunta del  PDeCAT, ERC i la CUP en relació als fets de l’1 d’octubre que condemna l’actuació dels responsables de l’operatiu desplegat, demana la dimissió dels seus màxims responsables polítics i es solidaritza amb els ferits.

En el Consell Plenari celebrat aquest matí a l’Ajuntament de Barcelona, els grups del PDeCAT, ERC i la CUP han acordat una proposició conjunta en relació als fets que van tenir lloc el passat diumenge, 1 d’octubre, jornada de celebració del referèndum, d’Autodeterminació de Catalunya. El president del grup del PDeCAT, Xavier Trias, ha assenyalat que aquell dia, la ciutat i el conjunt del país, “es va viure una jornada que difícilment oblidarem mai, una jornada de defensa dels drets civils i polítics, en la que es va exercir la violència d’Estat per impedir l’exercici democràtic, una jornada en que els veïns de Barcelona van haver de jugar-se el físic per defensar el seu dret a vot de manera pacífica”. Xavier Trias ha recordat que en les càrregues policials en diferents seus electorals, més de 300 persones van resultar ferides a Barcelona, i més de 850 arreu del país, “persones que van ser atacades mentre feien cua per votar, o defensaven unes urnes que, alguns, van voler prohibir”.

A parer del president del grup “aquesta violència no és un fet aïllat sinó que és un pas més en l’escalada repressiva dels drets civils, polítics i de l’autogovern de Catalunya, que el govern de l’Estat ha impulsat, amb la lamentable complicitat de PSOE i C’s” i ha afegit que aquesta violència física arriba després de la censura en les comunicacions postals, de la intervenció de facto i covardament dissimulada del nostre autogovern, i d’una pluja fina d’investigacions i detencions al·legals de càrrecs polítics i col·laboradors de l’administració pública. “Exercir la violència física contra gent pacífica, sense distinció d’edat, gènere o ideologia,  que fa cua per votar, no és propi d’un estat democràtic i ha convertit a Espanya, en la vergonya democràtica d’Europa”, ha assenyalat Trias.  Però malgrat tot, diumenge més de 2 milions de persones van mantenir-se fermes en la defensa dels seus drets, i van anar a votar, “el referèndum es va fer, pesi a qui pesi”.  “No hi havia d’haver urnes, però n’hi va haver; no hi havia d’haver paperetes però n’hi va haver; no hi havia d’haver votants, però hi van ser, i en gran nombre”, ha dit Trias.

Per a Trias, l’entrada a les Conselleries del passat 20 de setembre, amb la detenció sota criteris estrictament polítics de càrrecs de la Generalitat, “va marcar la liquidació definitiva del règim autonòmic del 78. L’Autonomia de Catalunya es va acabar aquell dia i diumenge, l’Estat, agredint a la ciutadania que feia cua per votar, va traspassar les línies vermelles” .

Trias ha remarcat que diumenge es va viure una “manifestació espectacular de voluntat popular” i dimarts els carrers es van omplir de  gent que volia explicar que estan a favor de la democràcia i que no pot ser que no es pugui anar a votar perquè “anar a votar no és una agressió a ningú, no és una agressió Espanya”. Com ha assenyalat hi ha una gran desafecció entre Catalunya i Espanya “perquè se’ns humilia, quan no se’ns ha necessitat se’ns ha menystingut i s’ha provocat un trencament profund, no de partits, sinó de la societat civil”. “Quan més 2,5 milions de persones surten a votar, i massivament a favor del si, el que no es pregunti què passa s’equivoca”, ha afirmat el president del PDeCAT.

Xavier Trias s’ha posat al costat de l’alcaldessa per a qualsevol mediació, però li ha reclamat que respongui si creu que Catalunya és una nació o no. “Nosaltres sabem on volem anar, però cal saber quines línies marca aquest Ajuntament”, ha dit Trias, que ha explicat que ha demanat una reunió amb l’alcaldessa Ada Colau per saber quin és el paper de Barcelona com a capital de Catalunya i ha expressat la seva sorpresa que aquests dies Colau no hagi reunit els caps dels grups municipals per explicar la posició de la ciutat, però si hagi fet una reunió amb els cònsols europeus. “No ens crida, però sempre estaré al seu costat per buscar una solució de futur”, ha conclòs.

La proposició aprovada acorda:

 • Felicitar i agrair a la organització i a totes aquelles entitats, voluntaris i ciutadans que de forma pacífica i exemplar,  van participar en el referèndum d’autodeterminació de Catalunya convocat pel dia 1 d’octubre i el van fer possible tot i les agressions sofertes.
 • Mostrar la seva solidaritat amb les més de 300 persones ferides a la ciutat, i les 850 a tot el país, per l’actuació del Cos Nacional de Policia i la Guardia Civil.
 • Comprometre’s que l’Ajuntament de Barcelona, com a ciutat signant de la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans, faciliti i garanteixi a tots els ciutadans de Barcelona que ho precisin, l’assistència jurídica i gratuïta i qualsevol altra mesura legal en defensa dels seus drets pels fets ocorreguts el diumenge dia 1 d’octubre de 2017 a la ciutat.
 • Denunciar i condemnar l’actuació dels responsables de l’operatiu desplegat pels cossos policials de l’Estat, Policia Nacional i Guàrdia Civil, així com a tots aquells partits polítics i entitats que de forma directa o indirecta li han donat cobertura.
 • Demanar la dimissió i cessament dels màxims responsables polítics de l’operatiu desplegat pels cossos policials de l’Estat, Srs. Mariano Rajoy, Juan Ignacio Zoido, Enric Millo i Emilio Ablanedo i el cessament immediat del responsable directe de l’operatiu Sr. Diego Pérez de los Cobos.
 • Exigir la retirada immediata tots els cossos policials i repressius que l’estat espanyol manté a Catalunya.
 • Rebutjar l’escalada repressiva de l’Estat espanyol contra el poble català, els ajuntaments democràtics i el Govern de la Generalitat de Catalunya, tot constatant que la suspensió de l’autonomia de Catalunya i dels drets civils i polítics que s’està produint aquests dies, és un cop d’Estat encobert.
 • Sol•licitar a l’Estat Espanyol el rescabalament de tots els danys soferts ja sigui a les persones o als equipaments i espais públics i privats, arran de les diferents intervencions dels cossos policials.
 • Instar al govern espanyol a reconèixer i respectar el mandat democràtic que emana del Referèndum d’autodeterminació de Catalunya de l’1 d’octubre.
 • Instar al Govern municipal que es posi a treballar per donar resposta a la voluntat expressada per la ciutadania de Barcelona, el dia 1 d’octubre.
 • Reiterar el suport absolut de l’Ajuntament de Barcelona a les institucions catalanes i a totes les persones detingudes per donar compliment al mandat del poble de Catalunya, recollit pel Parlament i expressat al Referèndum per l’Autodeterminació de Catalunya.
 • Notificar aquests acords al Parlament de Catalunya, el govern de la Generalitat, el Consell d’Europa, el Tribunal Europeu de Drets Humans, l’ONU, el Parlament Europeu i les ambaixades i consolats d’arreu del món a l’estat espanyol.

D’altra banda el portaveu del Grup del PDeCAT, Jaume Ciurana, ha intervingut per expressar el vot en contra del seu grup  a la proposta del PSC també en relació de l’1-O perquè els socialistes “no poden pretendre adoptar ara un paper d’àrbitre neutral en aquest conflicte polític, quan són també còmplices i cooperadors necessaris de tot l’operatiu del Govern de l’Estat de repressió per negar la veu al poble de Catalunya”.

Barcelona, 6 d’octubre de 2017

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: