Recasens reclama al Govern de Barcelona en Comú i el PSC un compromís per evitar que l’augment del cadastre afecti amb desmesura les classes mitjanes de Barcelona

El Grup Municipal Demòcrata alerta que el fort increment del cadastre que ha acceptat Colau farà pujar encara més els lloguers de pisos

 

La portaveu adjunta del Grup Demòcrata reclama mesures fiscals alternatives per evitar l’impacte en l’IBI i la plusvàlua de l’increment en més d’un 23% del valor cadastral dels habitatges, ja que la revisió a la baixa només afectarà propietaris d’aparcaments, indústria

 

El Grup Municipal Demòcrata ha alertat avui que el fort increment del cadastre que ha acceptat l’alcaldessa Ada Colau farà pujar encara més els lloguers de pisos a Barcelona. La portaveu adjunta del Grup, Sònia Recasens, ha reclamat al Govern d’Ada Colau un compromís ferm per evitar que el fort augment del cadastre afecti amb desmesura les classes mitjanes de la capital catalana. Recasens ha reclamat mesures fiscals alternatives per evitar l’impacte en l’IBI i la plusvàlua de l’increment en més d’un 23% del valor cadastral dels habitatges, ja que la revisió a la baixa només afectarà a propietaris d’aparcaments i la indústria.

 

El Govern municipal ha fet públic avui la nova Ponència de Valors Cadastrals de la ciutat de Barcelona fruit de la revisió sol•licitada per l’Ajuntament per substituir els vigents des de l’any 2002. El resultat ha estat un fort increment del valor cadastral de les propietats immobiliàries, d’una mitjana global del 19 %, però que en el cas dels immobles d’ús residencial, els habitatges, que són els més nombrosos a la ciutat (més de 675.000), els impactarà un augment mitjà del 23%. També l’ús cultural tindrà un fort increment dels valors cadastrals d’un 33%; els usos comercials en un 17% i les oficines en un 5%. Per contra, disminueix el valor mitjà dels aparcaments en un 10% i l’industrial en un 36%.

 

Avui en un nou exercici preocupant de manca de transparència i voluntat manifesta de tergiversar la realitat, el Govern municipal no ha mostrat l’autèntic mapa que havia de fer públic, que és l’impacte real dels nous valors cadastrals a la ciutat i que són la base de molts impostos. Avui el Govern s’ha volgut centrar en la mesura que de forma aïllada, sense consens i de forma puntual ha pres, que és la congelació dels rebuts de l’IBI per l’any 2018 i només pels habitatges amb un valor inferior als 300.000 euros. Ens preocupa i molt què passarà amb les activitats econòmiques, les oficines, els comerços, més enllà del rebut de l’any en que els nous valors entraran en vigor. Com pensa el Govern atenuar l’increment del 19% dels valors durant els anys de vigència de la nova ponència? Pensen mantenir els topalls, avui situats al 10% i al 20% pels usos que no són l’habitatge? Pensen modificar a l’alça o a la baixa el tipus impositiu de l’IBI? Com pensen aplicar la sentència de la plusvàlua, quan hi ha decrement de valor, ara amb els nous valors cadastrals?

 

Tenint en compte la incapacitat del Govern i el que ha succeït les darreres aprovacions de les Ordenances Fiscals, el que avui ens ha generat el Govern, davant la nova ponència de valors cadastrals, és una gran incertesa, temor i inseguretat pel futur ben proper, ja que a més ho fa prenen decisions unilaterals, sense cap consens previ amb cap grup de la oposició i sense mostrar el veritable model de política fiscal que te Barcelona en Comú i el PSC. De fet, constatem que no en tenen cap i això, davant d’una bombolla cadastral, ens genera la màxima preocupació i incertesa”.

 

Recasens ha explicat també que l’augment dels valors cadastrals no només impacta en l’IBI, sinó que té una repercussió directa en altres impostos, com són la plusvàlua sobre la transmissió patrimonial, que també recapta l’Ajuntament, i que ara augmentarà de forma considerable, la seva afectació en casos de “minusvàlua”, en l’IRPF, ja que el rendiment de la propietat immobiliària es calcula a partir del valor cadastral; l’impost de patrimoni o l’impost de successions. A parer de la portaveu adjunta del Grup Demòcrata, “tots aquests increments tindran un fort impacte en el preu dels pisos i, també en el preu dels lloguers de pisos. Davant d’això, què pensa fer el Govern Colau?; es quedarà mirant?”.

 

“Des del Grup Demòcrata exigim més garanties, i mesures fiscals alternatives per evitar l’impacte en l’IBI i la plusvàlua de l’increment dels valors cadastrals. Cal reaccionar per evitar aquesta greu afectació a les economies de les classes mitjanes de la ciutat”, ha dit Sònia Recasens.

 

 

 

 

Barcelona, 8 de juny de 2017

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: