El Grup Municipal Demòcrata demana al govern d’Ada Colau que gestioni el turisme i deixi de criminalitzar un sector fonamental per la ciutat

A la comissió extraordinària d’Economia i Hisenda, que ha reprovat la política turística del govern municipal, Recasens ha criticat que “qui avui governa va atiar i ho continua fent, el foc de la turismefòbia”

 

El Grup Municipal Demòcrata ha reclamat aquesta tarda al govern que encapçala Ada Colau que gestioni el turisme i deixi de criminalitzar un sector fonamental per la ciutat. A la comissió extraordinària d’Economia i Hisenda, que ha reprovat la política turística del govern municipal, Recasens ha criticat que “qui avui governa va atiar, i ho continua fent, el foc de la turismefòbia”.

 

La comissió d’Economia i Hisenda del mes de maig no es va celebrar  quan tots els grups de l’oposició, excepte la CUP, es van aixecar i abandonar la sala en senyal de protesta per l’actitud del govern municipal i del seu tinent d’alcalde, que va preferir assistir a Madrid a una trobada d’alcaldes i regidors pròxims a Podemos, que atendre les seves obligacions com a membre del govern.

 

En aquella sessió el Grup Municipal Demòcrata havia presentat una proposició per condemnar els fets violents ocorreguts el dia 5 de maig al barri del Poblenou després de la manifestació promoguda pel grup denominat “Ens plantem” que van derivar en fets vandàlics contra diferents establiments hotelers i per aturar el discurs, per part del Govern, de criminalització del sector turístic, entre altres punts. En no celebrar-se la comissió la iniciativa no es va poder debatre. Dies després, el Grup Municipal Demòcrata, C’s i el PP han forçat la celebració d’una sessió extraordinària de la comissió per debatre una proposició, en la mateixa línia que la presentada pel Grup Municipal Demòcrata a la comissió de mes de maig, i pactada també amb el grup d’ERC, que acorda:

 

  1. Condemnar les agressions, actes vandàlics i assetjament contra els allotjaments turístics de Barcelona ocorreguts durant el mes de maig.
  2. Aturar el discurs per part del Govern municipal de criminalització del sector turístic a la ciutat de Barcelona, tant pel que fa als sector directes com indirectes que el conformen.
  3. Iniciar de forma immediata mesures específiques i concretes per tal de millorar la governança del turisme, la lluita contra l’activitat il•legal i la promoció d’un turisme de qualitat i sostenible, que garanteixi la qualitat laboral i convivència de l’activitat turística amb la vida de les persones residents, així com les mesures que siguin necessàries per no malmetre la promoció i projecció de Barcelona.
  4. Fer arribar aquesta proposició de condemna i rebuig a tots els establiments que han estat víctimes d’aquestes accions, així com els agents econòmics i socials que pertanyen al Comitè Executiu de Turisme de Barcelona.

 

En la seva intervenció, la portaveu adjunta ha assenyalat que el turisme és avui una preocupació pels barcelonins, tal i com es recull en el Baròmetre Municipal, i això és “fruit de que en campanya, qui avui governa, va atiar el foc de la turismefòbia”. Per a Recasens és obvi que cal gestionar el turisme perquè hi ha zones de la ciutat que viuen fortament la seva pressió, però també ha demanat reconèixer que té efectes positius, com que a la ciutat i només pel sector del comerç, el turisme representa 49.000 llocs de treball i té un impacte econòmic a la ciutat de 3.900M€.

 

Recasens ha acusat al Govern d’amagar la seva incapacitat d’acció municipal, que ha provocat una nova bombolla immobiliària, una nova bombolla en el mercat dels pisos de lloguer, l’increment dels preus de les llicències i d’un increment desbocat del nombre de pisos turístics il•legals; i de culpabilitzar de tots aquests fenòmens al sector turístic. “Tots aquests efectes turismofòbics seran de no retorn” ha dit la regidora que ha afegit que “el posicionament internacional de la ciutat va costar molt en el seu moment i avui les ciutats competidores estan amatents i a la espera de com Barcelona perd posicions en matèria turística”. Per a la portaveu adjunta el govern “se sent més còmode darrera la pancarta i amb discursos sobre el decreixement econòmic, les moratòries, paralitzacions d’obra pública, que no pas en la gestió dels fluxos turístics i el seu impacte sobre el territori. Amb tot això el que estan provocant és que determinades protestes acabin en conflicte i actes vandàlics que cal condemnar de forma rotunda, sense fissures i sense embuts. Mostrar Barcelona com una ciutat que odia els turistes, la judicialització a l’entorn del PEUAT… tot això ens tornarà com un bumerang. Ara que tant es parla de postveritats, pensin que alimentar certs discursos, com que Barcelona no vol turistes, pot acabar esdevenint veritat” i ha advertit que “les ciutats competidores estan preparades per actuar. I això ens preocupa i molt”.

 

Recasens ha lamentat l’actitud feble del PSC que avui amb el seu vot en contra a la proposició, s’ha alineat amb el discurs de Barcelona en Comú i la CUP i ha demanat al govern  “coratge i valentia; que modifiqui el PEUAT; que aplani la judicialització; que planifiqui sense criminalitzar i pacifiqui conflictes. Avui tornem a reprovar el govern en matèria de turisme. Es tracta de gestionar un èxit i vostès ho estan convertint en la confrontació d’un fracàs”.

 

 

 

 

Barcelona, 8 de juny de 2017

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: