El Grup del PDeCAT impulsa una declaració que condemna els atacs polítics a la immersió lingüística i l’escola catalana de PP i C’s amb l’excusa del 155

El Consell Plenari de l’Ajuntament ha aprovat una iniciativa elaborada entre el Grup Demòcrata i el d’ERC en suport a la comunitat educativa catalana i que denuncia l’intent d’involució uniformitzadora del Govern de l’Estat

 

El Grup Municipal del PDeCAT a l’Ajuntament, que presideix Xavier Trias, ha impulsat l’aprovació d’una declaració institucional que condemna els atacs polítics a la immersió lingüística i l’escola catalana de PP i C’s amb l’excusa de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola. El Consell Plenari de l’Ajuntament ha aprovat una declaració elaborada entre el Grup Demòcrata i el d’ERC, que han llegit les regidores Irma Rognoni i Montserrat Benedí, en suport a la comunitat educativa catalana i que denuncia l’intent d’involució uniformitzadora del Govern de l’Estat.

 

Davant la nova ofensiva de l’Estat Espanyol contra el Sistema Educatiu de Catalunya i contra la llengua catalana, com a llengua vehicular de l’ensenyament a Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona vol manifestar que l’escola catalana és un model d’èxit, tal i com ha estat avalat per organitzacions internacionals en repetides ocasions. El model d’immersió lingüística està avalat per institucions europees i diverses instàncies científiques pel seu alt valor cohesionador i equitatiu, perquè permet que els infants que s’incorporen al Sistema Educatiu, al Servei d’Educació de Catalunya, puguin aprendre de manera ràpida la llengua catalana, sigui quin sigui el seu origen. L’escola catalana ha permès cohesionar un poble divers com el català i assolir competències imprescindibles per mantenir activat l’ascensor social i garantir la igualtat d’oportunitats.

 

Al llarg de tots aquests anys, l’alumnat català ha assolit els objectius lingüístics del coneixement de les dues llengües oficials del nostre país, el català i el castellà. En aquest segon cas, fins i tot millorant la mitjana estatal per sobre de comunitats monolingües, segons dades del mateix Ministerio de Educación, Cultura i Deporte.

 

Durant les darreres setmanes s’ha fet evident l’estratègia d’assetjament i difamació del model d’escola catalana amb l’objectiu d’imposar un model de segregació als centres catalans per tal d’instrumentalitzar la llengua. Estratègia que ha trobat en la via de la imposició de l’article 155, una gran finestra d’oportunitat.

 

La immersió lingüística està recollida a la Llei d’Educació de Catalunya, que específicament recull en l’article 11 que el català és la llengua pròpia de Catalunya i la llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu i que les activitats educatives, tant les orals com les escrites, el material didàctic i els llibres de text, i també les activitats d’avaluació de les àrees, les matèries i els mòduls del currículum, han d’ésser normalment en català, excepte en el cas de les matèries de llengua i literatura castellanes i de llengua estrangera, i sens perjudici del que estableixen els articles 12 i 14, que fan referència a les llengües estrangeres i al Projecte lingüístic que ha d’elaborar cada centre educatiu.

La LEC també estableix específicament que els i les alumnes no poden ésser separats en centres ni en grups classe diferents per raó de llur llengua habitual.

 

I és important remarcar que la LEC estableix que en el curs escolar en què els alumnes iniciïn el primer ensenyament, les mares, els pares o els tutors dels alumnes la llengua habitual dels quals sigui el castellà poden instar, en el moment de la matrícula, i d’acord amb el procediment que estableixi el Departament, que llurs fills hi rebin atenció lingüística individualitzada en aquesta llengua.

 

Les nostres escoles, avalades pel llegat de l’escola catalana de principis de segle XX, han ajudat a generar la societat actual plural i amb uns principis de convivència sòlids. Els nostres infants i joves viuen en una societat culturalment diversa i han après vivencialment els principis de ciutadania, democràcia, llibertat i respecte. La llengua i la cultura de Catalunya han determinat el procés de desenvolupament d’aquestes capacitats, dins una escola catalana, amb valors democràtics i integradors, que els han permès poder exercir la ciutadania de ple dret.

La defensa del model d’escola catalana és compartit avui per una amplíssima majoria de la societat catalana, més enllà de les opcions polítiques de les famílies i del conjunt de la ciutadania, així com de les diferents perspectives dels agents educatius. Pretendre trencar aquest consens i generar un problema on no n’hi ha és una irresponsabilitat que situa a aquells qui ho defensen al marge de la centralitat i del sentit comú.

 

Tenim anys d’història. La trajectòria de l’escola catalana ve de lluny, de les escoles i les colònies del Patronat Escolar de Barcelona, les Montessori i Escoles d’Estiu de la Mancomunitat, el moviment d’Escola Nova i els Institut-escola de la Generalitat republicana, els moviments de renovació pedagògica dels anys 60, les escoles d’iniciativa social i el CEPEPC, les mobilitzacions per l’escolarització de tots els infants i pels drets laborals, el treball per l’escola inclusiva, el consens social i polític i de la comunitat educativa del model d’immersió lingüística.

 

Cal fer una especial defensa i tasca de cura dels i les docents. Els i les nostres pedagogues i educadores fan possible dia a dia que aquest model educatiu català superi dificultats com la manca de finançament o la complexitat socioeconòmica que genera enormes desigualtats entre els estudiants i mantenen la funció de cohesió social i de convivència democràtica en un context de tensions vinculades a la crisi econòmica. Aquests professionals de l’educació tenen el suport del conjunt de la societat que en els diferents estudis publicats de forma reiterada han valorat la feina dels pedagogs amb les notes més elevades. Aquest prestigi social ha estat guanyat de forma merescuda i és indigne que s’hagin de veure atacats i acusats per propagandistes i difamadors que a través de campanes mediàtiques intenten desprestigiar la seva tasca.

 

No permetrem aquest atac a un dels tresors més valuosos que el nostre País té per treballar per l’equilibri i la cohesió social. No permetrem més atacs cap als professionals docents, famílies o altres actors de la comunitat educativa que s’ha d’enfrontar cada dia a acusacions falsàries de manipulació i adoctrinament.

Som un sol poble. Eduquem en valors democràtics. Tal com s’ha manifestat des de la plataforma SomEscola en diferents ocasions “Defensem una escola que educa des dels valors democràtics i aposta per una formació integral de la persona i la seva capacitació per a conviure democràticament en la pluralitat, des d’enfocaments pedagògics que possibiliten la construcció crítica del coneixement i l’autonomia de pensament i d’aprenentatge de tots i cadascun dels infants, independents d’origen, llengua o condicions individuals”.

 

Davant una agressió d’aquesta magnitud, l’Ajuntament de Barcelona, que participa del Consorci d’Educació de Barcelona, juntament amb la Generalitat, no pot restar indiferent, i per aquest motiu ha impulsat l’aprovació d’una Declaració Institucional que, en la seva part dispositiva, acorda:

 

1)   Condemnar rotundament els atacs polítics, injustificats i contra normativa, que el nostre sistema educatiu i concretament la Immersió lingüística està patint per part d’alguns partits espanyols amb excusa de l’aplicació del 155. I mostrar el rebuig frontal del Consell Plenari a qualsevol intent de construir un model educatiu que separi els i les alumnes per raó de llengua o qualsevol motiu.

2)   Reiterar el compromís amb l’escola catalana com a eina clau per a la cohesió social, la igualtat d’oportunitats i la qualitat educativa, a través del consens que hem construït els darrers 30 anys.

3)   Apostar i defensar un model integrador que aposti per la coeducació i permeti superar desigualtats i exclusions, ja siguin lingüístiques, econòmiques, culturals o de valors.

4)   Denunciar que els plantejaments que propugna el govern espanyol i alguna entitat clarament minoritària al nostre país són un atac directe contra el model d’escola catalana i representen un intent d’involució educativa uniformitzadora. I que les acusacions d’adoctrinament ideològic, la generació de sospites i denúncies i la voluntat de segregar lingüísticament volen posar en risc el model educatiu català compromès amb la igualtat d’oportunitat dels infants i amb els valors cívics i democràtics de convivència de la nostra societat.

5)   Expressar el suport i agraïment i donar tot el suport als educadors i educadores i professionals de l’educació  de tots els àmbits (escolar, de lleure, de l’educació al llarg de la vida), i encoratjar-los a seguir realitzant la seva tasca amb la mateixa determinació de sempre.

6)   Posar en valor la tasca de la comunitat educativa en ple i de les entitats que formem SomEscola i fer extensiva la seva crida al conjunt de la societat per defensar el model educatiu català, i que es comprometin a consolidar-lo, protegir-lo i contribuir-ne a la millora.

7)   Manifestar el suport del Consell Municipal de Barcelona a tota la comunitat educativa en les seves accions en defensa de la consolidació, protecció i millora del model educatiu català  i refermar el  compromís de l’Ajuntament de Barcelona amb la Immersió lingüística i que mitjançant el Consorci d’Educació, garantirà que aquest model continuarà intacte a la ciutat de Barcelona.

8)   Comunicar el present acord al Govern de l’Estat Espanyol, al Congrés dels Diputats, a la Generalitat de Catalunya i al Parlament de Catalunya.

 

 

 

Barcelona, 23 de febrer de 201

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: