Els regidors Sònia Recasens i Jordi Martí signen les al·legacions del Grup Municipal Demòcrata a la modificació del PGM en l’àmbit del FC Barcelona apostant per un increment de zona verda, calendaritzar la posada en marxa del nou equipament esportiu pel barri, i garantir la protecció del màxim nombre d’arbres així com incrementar els nous que s’han de plantar
El Grup Municipal del PDeCAT a l’Ajuntament de Barcelona ha reclamat al Govern d’Ada Colau més participació i transparència en el procés per aprovar l’Espai Barça per assolir el màxim de consens amb els veïns. La portaveu adjunta del grup i regidora adscrita al districte de Les Corts, Sònia Recasens, i el regidor d’Urbanisme, Jordi Martí, signen les al·legacions del Grup Municipal Demòcrata a la modificació del PGM en l’àmbit del FC Barcelona que ahir es van registrar i que apostant també per un increment de zona verda, calendaritzar la posada en marxa del nou equipament esportiu pel barri, i garantir la protecció del màxim nombre d’arbres així com incrementar els nous que s’han de plantar.
Ahir dimecres, 15 de novembre, acabava el termini per a presentar al·legacions a l’expedient de ’MODIFICACIÓ DEL PLA GENERAL METROPOLITÀ EN L’ÀMBIT DELS TERRENYS DEL F.B. BARCELONA AL DISTRICTE DE LES CORTS’. El Grup Municipal Demòcrata va registrar un escrit que pretenen millorar la proposta del Govern, i que inclou fins a 8 propostes concretes i un seguit de consideracions generals.
El Grup del PDeCAT amb les seves al·legacions, vol posar sobre la taula un seguit de consideracions que volen recollir les preocupacions de bona part dels ciutadans de Barcelona amb ànim de millorar el projecte. És per aquest motiu que no només s’apunten aspectes estrictament urbanístics, sinó que inclou propostes que van més enllà, i que requeriran d’una resposta per part de la gestió municipal des de diferents àmbits d’actuació, com ara i a tall d’exemple, la transparència, la participació ciutadana, la regulació i accessos dels veïns, o l’acompliment de l’ordenança de civisme.
Sobre la Participació Ciutadana, el Grup del PDeCAT, malgrat que el govern d’Ada Colau ha reiterat en diverses ocasions que la proposta que es posa sobre la taula és fruit d’un preacord amb les entitats veïnals, ha palesat després de diferents trobades amb els representants de veïns i veïnes, i perquè ho han arribat a fer públic, “no existeix tal preacord”. És per això que el PDeCAT anima el govern de la ciutat a seguir treballant per assolir aquest consens. Igualment, i en relació a la Transparència, pel Grup Demòcrata és cabdal per a la gestió de l’Urbanisme l’accés a la informació i, òbviament, a la seva comprensió. “És per això que ens preocupa el fet que les entitats veïnals segueixin queixant-se de no haver rebut tota la informació que han anat sol·licitant. Emplacem doncs al govern municipal a donar resposta a aquest tipus de peticions en el que resta de tramitació urbanística d’aquest planejament”. En les consideracions prèvies, El PDeCAT demana també al Govern Colau atengui les reclamacions dels veïns de l’entorn més pròxim al recinte del FC Barcelona de fer complir les normes relacionades amb el manteniment del civisme i l’ordre públic.
En el pla de les al·legacions pròpiament urbanístiques, el Grup del PDeCAT dóna prioritat a l’augment del verd, protecció i increment de la massa arbòria, concreció en els terminis de construcció d’un nou equipament esportiu pels veïns del barri, i també en garantir la mobilitat dels veïns i veïnes del barri. Així, les al·legacions inclouen:
- Que la normativa de la Mod. PGM, en el seu article 24 ‘Projecte d’urbanització’ incorpori un redactat de manera que:
- S’estableixi l’obligatorietat de preservar el màxim d’arbres de gran desenvolupament mitjançant el corresponent transplantament, d’acord amb les directrius que estableix i apunta el Document Ambiental Estratègic.
- b. Es prevegi normativament un augment notable del volum de massa arbòria respecte l’existent en l’actualitat, preveient a tal efecte, una urbanització dels espais intersticials entre les edificacions de nova creació previstes i l’Estadi que contingui espais de tractament superficial tou i enjardinat.
- Que el document de Mod. PGM prevegi normativament i en el pla d’etapes previst al document, a l’any 5, l’adequació i urbanització del solar existent entre els carrers Benavent i Felipe de Paz per a ser efectivament incorporat en l’estructura de parcs i jardins del barri de Les Corts.
- Que el document de Mod. PGM prevegi normativament i en el pla d’etapes un horitzó temporal per a la consecució i materialització d’un equipament esportiu en el solar ubicat entre la confluència dels carrers Joan XXIII i Martí Franquès, previ procés de participació ciutadana per a la concreció del tipus d’instal•lació esportiva. Bé com a ampliació de les instal•lacions esportives contigües existents o bé com a instal•lació independent.
- Que el govern concreti i determini que l’aportació en concepte de 15% de cessió gratuïta d’aprofitament es destinarà directament a l’impuls i desenvolupament de les actuacions en matèria de sòl i habitatge que resten pendents de desenvolupar, comportant una aportació suplementària a les ja previstes en la planificació actual.
- Demanem que es replantegin les propostes de noves seccions per als vial perimetrals a l’Estadi, que tenen com a denominador comú la reducció de carrils per a la circulació de vehicles, i que comportaran efectes negatius sobre la mobilitat diària al barri. Així, demanem que es revisin els increments de l’espai assignats a vianants i a bicicleta, i que es realitzi un repartiment més eficaç i rigorós en funció del veritable pes estadístic d’aquests dos modes de transport. Concretament:
- a. Avinguda Joan XXIII, es proposa reduir de 4 a 2 els carrils de circulació. Cal replantejar la veritable necessitat d’introduir un carril bici al llarg de tot el tram, cercant itineraris menys agressius en la mobilitat. Aquesta avinguda es constreny desmesuradament, pel fet que es guanya espai vinculat a l’Estadi, s’introdueixen carrils bici i carril bus. Aquesta via, no pot funcionar amb un carril de circulació per sentit. Cal replantejar el traçat de la pròpia via o la secció tipus per revertir la reducció dràstica de carrils per a cotxes.
- Que es reconsideri la dràstica reducció de carrils a Travessera de les Corts. Creiem que la mesura d’establir de forma permanent un carril destinat a aparcament de motocicletes, respon clarament a la voluntat de dificultar la mobilitat del cotxe.
- Respecte les mesures de mobilitat que es proposen de caràcter excepcional, per als dies de partit, demanem que el document reculli:
- Establir un sistema de gestió per a facilitar l’accés als veïns als accessos dels seus habitatges.
- Cal que quedi meridianament clar que la circulació d’autobusos no es realitzarà per Travessera de les Corts, i que aquesta via serà peatonal.
- 7. Que l’estacionament previst per a 700 bicicletes a l’interior de les instal·lacions del FCB, es posi a disposició dels veïns els dies de no-partit amb ús preferent i diferenciat.
- Que, paral·lelament a l’adequació del solar que hi ha en la confluència del carrer Benavent i Felipe de Paz com a zona verda, es pugui adequar aquest com a aparcament per a motos en dies de partit, i es prevegi la construcció d’un aparcament en subsòl amb tarifes bonificades per a residents.
Barcelona, 16 de novembre de 2017