La vaga del metro, un problema per a tothom

Article escrit per Roger Puigví, exportaveu demòcrata a Ciutat Vella

La ciutat que avui vivim és el resultat de les aportacions de tots els que n’han format part i els que en formem part avui. Entre tots l’hem pensat, l’hem debatut i hem ajudat a fer-la tirar endavant. Entre tots hem posat en ordre les prioritats de la ciutat apostant en cada moment pel que era més important, per allò que en cada moment hem considerat que era el més necessari per la ciutat. Una d’aquestes grans apostes va ser la construcció del primer metro i les múltiples obres que d’aquell embrió se’n han derivat i que han culminat, de moment, en la infraestructura actual.

Hem passat d’una línia que unia el mar amb el Tibidabo a una infraestructura formada per 12 línies, 146 kilòmetres de via, 180 estacions i que va transportar durant l’any passat a més de 420 milions de persones. Una infraestructura que té un impacte cabdal en el funcionament de la ciutat. Comparat amb la resta de modes de transport de la ciutat, el metro n’és el líder absolut transportant al cap de l’any gairebé 4 vegades els passatgers de tot el sistema de Rodalies de Catalunya. Per fer-nos una idea de les magnituds, els kilòmetres de via de la xarxa ens permetrien anar de Barcelona a Amposta i els usuaris que transporta cada dia el metro omplirien 13 estadis del Barça. Per tot això, cal posar en la primera línia de les prioritats de la ciutat, la resolució d’una vegada per totes de la situació laboral dels treballadors del metro que desemboca cíclicament en vagues de metro fins arribar a la situació actual de 11 dilluns de vaga consecutius i sense albirar-ne  en l’horitzó una solució.

Perquè és cabdal resoldre el problema de les vagues de metro? En primer lloc, pel que representa aquesta infraestructura que, a vegades, potser pel fet d’estar soterrada, li restem la importància que té, com ens mostren les xifres. En segon lloc, perquè en una ciutat que ha de virar de ser una ciutat dissenyada a l’entorn del cotxe a ser una ciutat multimodal, hem de garantir que tingui un transport públic de qualitat, que vol dir fiable, àgil i segur. Per assolir l’objectiu d’una ciutat sostenible des del punt de vista de la mobilitat, no ho hem de fer posant traves als cotxes, sinó oferint millors alternatives. No es tracta d’anar contra el cotxe, sinó de fer més competitiu el transport públic. En aquest sentit, aquesta vaga atenta directament a la línia de flotació d’aquest propòsit. No es pot exigir als usuaris que deixin els seus vehicles a casa sinó els hi garantim una bona oferta alternativa. Finalment, no hem d’oblidar que tots els ciutadans dediquem una part important del nostre esforç fiscal al manteniment i promoció del transport públic i l’enquistament d’una vaga d’aquest tipus suposa també un acte d’irresponsabilitat envers nosaltres.

És imprescindible que totes les persones implicades en la negociació entenguin la importància cabdal que té per la ciutat l’assoliment d’un acord estable i perdurable en el temps per mantenir els nivells de servei d’aquesta infraestructura en els estàndards de qualitat que mereix una ciutat com Barcelona. Un bon funcionament del metro té repercussions directes en la millora de la qualitat de l’aire, en l’economia de la ciutat i en la promoció d’una bona xarxa de transport públic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: