No, el tramvia no val -Joaquim Forn

429113267_6982fa3c81_oArticle publicat per Joaquim Forn el 27-2-2017 a El País

 

La connexió del tramvia per la Diagonal és una qüestió molt seriosa, que exigeix rigor i profusió de dades amb aval tècnic i acadèmic que exposarem el proper 6 de març en un acte al Col·legi de Periodistes, però després de llegir l’article de Xavier Vidal-Folch en EL PAÍS del dilluns 22 de febrer – “El tramvia és civilització” – m’atreveixo a respondre abandonant-me també a l’estil jocós, desinhibit i provocador del seu signant.

A part dels “excitants” excessos verbals utilitzats per desqualificar tot aquell que no pensa en aquesta qüestió com ell i l’alcaldessa Colau, sorprèn una aproximació tan simple, i inexacta, i que contrasti dades de manera tan deficient. Argumenta que hi ha 16 ciutats europees on el tramvia s’ha expandit en els últims anys, però això no és exactament així: les grans ciutats europees tenen una xarxa de metro densa i un servei de transport en superfície de bus, i en les quals, a més, tenen tramvia (Londres, París, Barcelona, Madrid, etc.) aquest s’articula com a corredor metropolità, connectant barris o ciutats, mai s’implementa com a eix de connectivitat en els mateixos centres neuràlgics.

Posa com a exemple Boston, San Francisco, Sant Petersburg, Lió, Viena, Milà, Lisboa… El transport públic de Barcelona –un dels millors del món, sense discussió– és “molt superior” al d’aquestes ciutats, per això, afortunadament, Barcelona no necessita un tramvia pel centre, ja que aquesta demanda ja està satisfeta per transports que han demostrat ser més eficients, de més capacitat i més barats.

Un altre exemple: assumir que el tramvia circularà a una mitjana de 20 km/h per Barcelona, demostra que l’article es va escriure després d’escollir la reconfortant píndola blava i continuar a Matrix; com dir que el Tramvia transportarà 222.000 viatgers i el bus només 49.000. Aquí els “ocellets” que li murmuren a cau d’orella li han marcat un gol per l’escaire. La comparació justa seria comptabilitzar els viatges amb tramvia realitzats en el nou tram (118.000) contra els viatges en bus, els realitzats per la fins fa un mes prevista línia D30, més les línies que ofereixen ara servei per la Diagonal (80.000). La distància no és tan sideral. Però hi ha una cosa que els seus “ocellets” no li han explicat, d’aquests 118.000 passatgers que absorbiria el tramvia, el 70% ara ja van amb autobús, el 10% caminen eficientment i el 8% no necessitaven fer aquest recorregut; és a dir, gairebé el 90% dels passatgers potencials del tramvia no necessiten avui aquest servei. Quin negoci! Senyor Vidal-Folch, això sí que és de bon “firaire ambulant”.

Qui guanya amb la implantació del tramvia? Hi guanya l’alcaldessa Colau, que podrà escenificar la seva obra icònica i, sobretot, hi guanyen les empreses d’obra pública, els fabricants de trens i els gestors privats de la infraestructura. Sap qui no guanya? Vostè i la resta de barcelonins que hauran de carregar amb els seus costos i problemes. No, el tramvia no val.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: